UE este "fragmentată în ceea ce priveşte apărarea şi industria militară"
Articol de Carmen Gavrilă, 05 Septembrie 2020, 14:56
Uniunea Europeană este încă fragmentată în ceea ce priveşte apărarea şi industria militară - a fost concluzia dezbaterilor de până acum, în a doua zi a Forumului de Securitate în Marea Neagră şi Balcani, organizat la Bucureşti de New Strategy Center. Totuşi, a explicat secretarul de stat în Ministerul Apărării, Simona Cojocaru, dezvoltarea apărării comune europene este un proces ireversibil, iar proiectele PESCO, adică în cadrul instrumentului de Cooperare Structurală Permanentă, oferă şansa interoperabilizării capacităţilor de apărare ale statelor membre.
Reporter: Realitatea actuală arată o fragmentare puternică în ce privește apărarea la nivel european, iar cercetarea în proiecte comune este încă foarte limitată, a remarcat europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, care a explicat că Europa este mult în urma competitorilor globali. Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării, a explicat că tocmai această problemă a armonizării în materie de apărare poate fi rezolvată prin proiecte de cooperare structurală permanentă.
Simona Cojocaru: Proiectele de cooperare structurală permanentă contribuie la atingerea țintelor Uniunii în ce privește dezvoltarea de capabilități, creșterea coeziunii strategice în domeniul militar și pot crește cooperarea operațională la nivelul Uniunii. Ministerul român al Apărării consideră că Fondul European de Apărare va contribui la creșterea rezistenței Uniunii la vulnerabilități și riscuri, prin reducerea dependenței de surse non-europene. Fondul va întări și lanțurile industriale de aprovizionare în domeniul militar. Criza COVID-19 a arătat cât de important este să nu fim dependenți în ce privește tehnologiile critice în domeniul apărării.
Reporter: Secretarul de stat a spus că din punctul de vedere al României, această chestiune trebuie acoperită de Fondul European de Apărare. Participanții la dezbateri au insistat pe conceptul de autonomie strategică, dar cu precizarea că asta nu înseamnă izolare, ci doar ca Europa să-și ia singură deciziile în domeniul apărării.
(PH)