UE dezbate o prelungire cu până la doi ani a controalelor la frontiere
Cetăţenii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că traversarea frontierelor ar putea fi din nou un procedeu mult mai greoi decât în prezent.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2015, 15:06
Miniştrii de interne ai statelor membre în Uniunea Europeană analizează azi, la Bruxelles, posibile măsuri de securitate suplimentare, ca răspuns la principalele provocări cu care se confruntă spaţiul comunitar în această perioadă - riscul terorist şi criza imigraţiei.
Subiectul cel mai fierbinte al întâlnirii este propunerea de modificare a reglementărilor Schengen, care să permită prelungirea la 2 ani a termenului în care un stat poate suspenda libera circulaţie şi introduce controale la graniţe.
Cetăţenii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că traversarea frontierelor ar putea fi din nou un procedeu mult mai greoi decât în prezent, au arătat azi la RRA participanţii la dezbaterea "Probleme la zi".
Audio: Probleme la zi.
Redactorul şef al secţiei române de la Deutsche Welle, Robert Schwartz, spune că din punct de vedere tehnic s-a văzut deja că introducerea controalelor este posibilă.
România nu a fost până acum nevoită să gestioneze un flux important de migranţi, astfel că nu se poate şti cum ar reacţiona instituţiile responsabile într-un astfel de caz, consideră jurnalistul Deutsche Welle, menţionând că multe ţări europene - Grecia, dar şi Germania sau Austria - nu au putut face întotdeauna faţă situaţiei.
Poliţia de Frontieră română este în prezent pregătită să suplimenteze personalul şi căile de acces de la punctele de trecere, dată fiind şi apropierea sărbătorilor, care aglomerează în mod tradiţional traficul.
De luna trecută însă controalele sunt sistematice, cu proceduri mult mai stricte, a explicat la RRA comisarul şef Fabian Bădilă.