UDMR ar putea să nu voteze remanierea guvernului
O astfel de distanţare, a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, ar fi întemeiată dacă Guvernul va fi restructurat doar pentru a-l ocoli pe şeful statului, Klaus Iohannis.
Articol de Sergiu Şteţ, 19 Aprilie 2019, 17:47
UDMR nu va acorda votul de încredere în Parlamentul de la Bucureşti pentru un nou guvern PSD-ALDE, dacă Guvernul va fi restructurat doar pentru a-l ocoli pe şeful statului, Klaus Iohannis, în procedura de schimbare a miniştrilor, a declarat vineri, 19 aprilie, Hunor Kelemen la RFI preluat de RADOR.
Preşedintele UDMR a menţionat că după alegerile parlamentare din 2016 UDMR a acordat votul de încredere celor trei guverne ale coaliţiei social-liberale - guvernelor conduse de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, iar acum de Viorica Dăncilă -, dar de această dată UDMR va lăsa ca Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor si Democratilor (ALDE) să demonstreze că şi fără Uninea Democrată Maghiară din România dispun de majoritate parlamentară.
"Dacă vor demonstra că această coaliţie are o majoritate parlamentară, atunci, poate, şi noi vom reuşi să stopăm acele critici absolut neîntemeiate, potrivit cărora Guvernul PSD-ALDE este menţinut datorită UDMR, ceea ce, pur şi simplu, nu este adevărat", a afirmat Hunor Kelemen, care a precizat că nu are nimic împotriva remanierii Guvernului, dar numai atunci când nevoia acestei remanieri este motivată.
Hunor Kelemen a mai spus că şeful statului, cu orientare de dreapta, nu poate fi exclus din joc nici prin restructurarea Guvernului.
Potrivit preşedintelui UDMR, "cu toate că până acum nu s-a mai întâmplat, Klaus Iohannis are posibilitatea să respingă numirea unui ministru, cu care nu este de acord, chiar şi atunci când Parlamentul a acordat votul de încredere întregului Guvern remaniat".
UDMR, care are 30 de parlamentari, nu este membră a Guvernului de la Bucureşti, dar în urmă cu doi ani şi jumătate a încheiat un acord de cooperare parlamentară cu partidele de guvernământ cu privire la susţinerea reciprocă a proiectelor legislative dezbătute în prealabil.