TVA pentru pâine, "redusă la 9% din septembrie"
Guvernul va adopta o ordonanţă simplă privind TVA de 9% pentru pâine, a anunţat premierul Victor Ponta în urma întâlnirii cu reprezentanţii FMI.
Articol de Răzvan Stancu, 29 Iulie 2013, 18:54
Premierul Victor Ponta a anunţat că guvernul va adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru pâine va fi redusă la 9%, care va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Anunţul a fost făcut luni de premierul Victor Ponta, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Potrivit premierului, impactul negativ al acestei măsuri va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
"Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat, produs de această măsură la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri sunt compensate de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux", a declarat primul-ministru.
Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.
Audio: Declaraţia integrală a premierului Victor Ponta după întâlnirea cu reprezentanţii FMI transmisă la Radio România Actualităţi.
Premierul a anunţat că guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord şi a fost realizat un acord cu partenerii internaţionali referitor la rectificarea bugetară din această vară.
Primul-ministru a enunţat principalii indicatori legaţi de rectificarea bugetară.
"În primul rând, am convenit împreună acceptarea unei creşteri pe baza creşterii economice, care a depăşit previziunea iniţială, a unei creşteri a PIB cu 2,6 miliarde de lei, un deficit al bugetului de stat consolidat crescut de la 13,4 la 14,7 miliarde de lei. Aceşti bani erau, de altfel, prevăzuţi pentru faimosul PNDI, însă atâta timp cât am reuşit să închidem acel program, practic, putem să folosim banii la altceva.
"Plafonul de garanţie a fost crescut cu 2 miliarde de lei, pentru a stimula şi a putea ajuta anumite programe naţionale - programul Prima casă; mai sunt şi alte programe în care avem o creştere - repet - a plafonului de garanţii. De asemenea, împrumuturile nete pentru fonduri europene au crescut la 3 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.
Accize pentru bunurile de lux
În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize.
Potrivit ministrului se vor introduce accize la aur, obiecte de aur, ceasuri, bijuterii care vor intra în vigoare de la 1 septembrie.
Impactul lor bugetar este estimat la un plus de venituri de 300 milioane lei până la finele anului, a precizat Daniel Chiţoiu.
De asemenea, se vor majora accizele la masinile cu motoare peste 3.000 cmc.
O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.