"Turnuleţele" de la Huşi
Peste 40 de familii din Huşi au găsit o metodă prin care să îşi încălzească apartamentele de la bloc: şi-au improvizat sobe cu lemne, iar hornurile au fost scoase prin pereţii sparţi sau prin geamurile de la dormitoare.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 24 August 2010, 14:56
Peste 40 de familii dintr-un bloc din Huşi au găsit o metodă prin care să îşi încălzească locuinţele, debranşate de la sistemul centralizat de încălzire.
Oamenii şi-au improvizat sobe cu lemne în locuinţe, iar hornurile au fost scoase prin pereţii sparţi sau geamurile de la dormitoare.
"Este urât tare blocul nostru în halul acesta, dar ce să facem? Toată lumea ne întreabă ce e cu blocul nostru plin de hornuri.
"Dar dacă nu avem altă posibilitate de căldură, facem focul cu lemne şi scoatem fumul pe hornurile astea afară”, spune Cecilia, o huşeancă de 36 de ani.
În Vaslui societatea de termoficare nu are clienţi
Vasluienii săraci, dependenţi până acum de sistemul de încălzire centralizat, riscă să nu mai primească în următoarea iarnă căldură, deoarece societatea de termoficare nou infiinţată nu are clienţi.
Înţelegând că e posibil ca subvenţiile să nu mai fie date de guvern, oamenii au ales să se descurce la iarnă cu forţe proprii.
În urma unei evaluări a numărului de clienţi, municipalitatea a fost suprinsă să constate că doar 250 de familii de vasluieni vor căldură de la stat, chiar şi fără subvenţii.
"Ştiţi foarte bine că Termica s-a închis. Societatea nouă, Termoprod, încă nu funcţionează, şi nu este exclus ca nici să nu funcţioneze la iarnă, iar motivul e acela că nu avem clienţi.
"Numai 250 de familii au semnat că vor caldură şi vor să rămână branşate, dar numai pentru atât de puţin nu putem porni activitatea sub nicio formă”, a declarat primarul Vasluiului, Vasile Pavăl.
Cum se vor descurca vasluienii în iarna care vine, fără căldura dată de stat se poate intui: unii, mai înstăriţi, vor da câteva mii de lei pe o centrală de apartament, iar unii vor apela, de nevoie, la improvizaţii periculoase.
Hornurile au fost scoase prin pereţii sparţi sau geamurile de la dormitoare (click pentru mărire). În partea din dreapta - jos a fotografiei, un detaliu al improvizaţiilor făcute de locatari. Foto: Alina Darie.
Carmen, 43 de ani, susţine că a semnat pentru a rămâne branşată la sistemul centralizat de căldură, dar ca, dacă nu va primi energie termică, va sta cu „reşoul” sau cu focul de la aragaz.
"Dumneavoastră ştiţi că eu, iarna trecută, am încălzit apartamentul cu două camere doar cu aragazul? Se mai dădea puţină căldură, dar nu ajungea.
"Mai mirosea a gaz, mai una, mai alta, dar am trăit. Acum dacă nu se mai dă deloc, nu ştiu ce vom face. Am trei copii la şcoală şi trebuie să fac ceva ca să fie cald”, a precizat vasluianca.