Turneu diplomatic contra recunoaşterii unui stat palestinian
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a aflat în vizită oficială în Bulgaria. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de dorinţa Israelului de a nu fi recunoscut la ONU un stat palestinian.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 08 Iulie 2011, 10:39
Israelul îşi intensifică eforturile diplomatice în tentativa de a împiedica recunoaşterea statului palestinian la ONU, în septembrie.
În acest sens, premierul Benjamin Netanyahu face un turneu european ca să obţină susţinerea unor state împotriva declarării unilaterale a statului palestinian.
Dacă la Bucureşti, din discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, a reieşit că România susţine reluarea dialogului israeliano-palestinian, cu alte cuvinte, că ţara noastră nu va vota pentru recunoaşterea statului palestinian la ONU, la Sofia, premierul Boiko Borisov se pare că a adoptat o poziţie mai rezervată în ceea ce priveşte eventuala susţinere a Tel-Avivului la ONU.
Potrivit premierului Boiko Borisov, Sofia discută cu partenerii din Uniunea Europeană înainte de a-şi preciza poziţia.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a semnat cu omologului său bulgar, Boiko Borisov, acorduri pentru stimularea şi protejarea investiţiilor, de colaborare în agricultură, în industria gazelor şi pentru crearea unei bănci de produse alimentare.
Vizita lui Benjamin Netanyahu la Sofia este, de altfel, prima vizită la Sofia a unui premier israelian în ultimii 23 de ani.
La conferinţa de presă comună, Boiko Borisov a declarat că Bulgaria doreşte să atragă investiţii israeliene, pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii şi a agriculturii.
Ministerele de Interne şi serviciile secrete ale celor două ţări colaborează foarte bine.
Se pregăteşte semnarea unui acord de colaborare în industria de apărare, vor fi organizate exerciţii militare comune.
Primul-ministru israelian a declarat că Israelul îşi propune ca scop dezvoltarea colaborării cu fostele state comuniste din Europa Centrală şi de Est.
Este vorba de un parteneriat bazat pe valori şi tradiţii comune, a adăugat Netanyahu.
Premierul israelian a menţionat că problema rezoluţiei ONU pentru Palestina, ce va fi votată în luna septembrie, nu a figurat printre cele mai importante subiecte ale convorbirilor.
"Ne-am pronunţat întotdeauna pentru continuarea tratativelor de pace" - a spus, la rândul său, Boiko Borisov, adăugând că poziţia Bulgariei faţă de rezoluţia ONU va deveni cunoscută abia în ziua votului.
Boiko Borisov a subliniat relaţiile personale foarte bune cu Benjamin Netanyahu, din perioada în care cei doi au fost lideri ai opoziţiei în ţările lor.