Turiştii români au cheltuit peste 40 de milioane de euro
Peste 166.000 de turişti români au ajuns de Revelion în staţiunile din ţară, cu 4,5 % mai mult decât în anul precedent, şi au cheltuit peste 40 de milioane de euro.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2019, 11:00
Peste 166.000 de turişti români au ajuns de Revelion în staţiunile din ţară, cu 4,5 % mai mult decât în anul precedent, şi au cheltuit peste 40 de milioane de euro, în creştere cu 8,5 %, comparativ cu Revelionul anterior, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
În acest an, de Revelion, numărul turiştilor a crescut, având în vedere majorarea puterii de cumpărare şi, mai ales, prezenţa voucherelor de vacanţă, care au compensat lipsa zăpezii din unele staţiuni şi au dus la o creştere de 4,5 % a numărului de turişti faţă de Revelionul 2017/2018.
Cele mai multe locuri vândute de Revelion s-au înregistrat în turismul rural.
Astfel, 57.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, fiind, totuşi, cu 1,7 % mai puţini faţă de anul trecut.
Datorită pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au înregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopţi.
Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, similar cu anul trecut.
În acest an, o creştere s-a înregistrat în zonele montane, unde 37.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 2,7 % mai mult faţă de anul 2017.
Cea mai mare creştere procentuală s-a înregistrat pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, unde au plătit un pachet de minimum 2 nopţi peste 42.000 de persoane, în creştere cu 16,5 % faţă de anul trecut.
Creşteri s-au înregistrat în Delta Dunării, dar şi pe Litoral, numărul turiştilor veniţi în aceste destinaţii fiind, totuşi, foarte mic, din cauza numărului restrâns de locuri de cazare încălzite.
Potrivit calculelor, românii au cheltuit peste 187,5 milioane de lei (40 milioane euro) pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 8,5 % faţă de anul anterior.
Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.