Turismul în scop medical "ar putea fi profitabil în România"
Datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism arată că în 2010 au venit în România aproximativ 60.000 de turişti în interes medical, care au cheltuit 250 de milioane de euro.
Articol de Adriana Turea, 14 Iulie 2011, 14:58
Încasările României din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane de euro pe an începând cu 2015, conform evaluărilor făcute de ministerul dezvoltării regionale şi turismului.
Datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism citate de autorităţi arată că în 2010 au venit în România aproximativ 60.000 de turişti în interes medical, care au cheltuit 250 de milioane de euro.
Joi, la ministerul turismului a fost încheiat un protocol cu ministerele sănătăţii şi educaţiei şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi cu Colegiul Medicilor din România pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, este de părere că România poate atrage turiştii străini care vor să beneficieze de tratamente medicale.
"Cele mai căutate tratamente medicale în România în acest moment şi cu potenţialul cel mai mare, cele stomatologice, tratamentele anti-aging, dar şi intervenţii chirurgicale estetice", a declarat Elena Udrea.
România "are cel mai ridicat potenţial balnear din Europa"
La rândul său, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a arătat că România are cel mai ridicat potenţial balnear din Europa.
De exemplu, staţiunea Băile Felix din judeţul Bihor, situată la 10 kilometri de Oradea dispune de o bogată bază de tratament, băi termale şi ştranduri.
Apele termale sunt recomandate pentru afecţiuni reumatismale, post-traumatice, neurologice şi ginecologice.
Bolnavii cărora li se recomandă tratament la Spitalul clinic de recuperare medicală Felix beneficiază de proceduri gratuite, dacă au asigurare medicală şi trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, suportând doar costul transportului până în staţiune şi 350 de lei pentru 14 zile în unitatea sanitară.
Un alt exemplu este Staţiunea Băile Herculane care se află într-o avansată stare de degradare, aceasta fiind cea mai veche staţiune balneoclimaterică de pe teritoriul României.
Cu toate acestea, continuă să se afle pe lista de preferinţe a turiştilor şi celor care necesită tratament.
În acest moment, potrivit primarului Nicuşor Vasilescu, gradul de ocupare al staţiunii depăşeşte 60% în timpul săptămânii şi sută la sută în weekend, câteva mii de turişti aflându-se cu cortul pe întreaga Vale a Cernei, ceea ce dovedeşte necesitatea investiţiilor în materie de agrement, investiţii promise şi de ministrul turismului, Elena Udrea.