Turismul carstic, "nepromovat în România"
Preşedintele Comitetului de Organizare a Forumului Speologic European a declarat pentru RRA că speologia este un domeniu căruia i se acordă puţină importanţă în România.
Articol de Mario Balint, 24 August 2014, 14:24
Organizarea expediţiilor ştiinţifice în peşteri, protejarea patrimoniului carstic european şi salvarea din peşteri în caz de accident - au fost chestiuni dezbătute timp de o săptămână, în staţiunea Băile Herculane, la Forumul Speologic European, la care au participat sute de specialişti de pe continent.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Mario Balint, şi invitatul său la microfon, încearcă o sinteză a aspectelor analizate, într-o înregistrare pentru Radiojurnal, făcută de dimineaţă, la închidere.
Potrivit preşedintelui Comitetului de Organizare al Forumului, speologul Viorel Lascu, concluziile principale ale acestei săptămâni vizează lipsa totală a promovării turismului carstic în România, a cincea ţară cu potenţial în domeniu din Europa, dar şi la înfiinţarea la nivel european a profesiei de speolog, practicată în acest moment în ţara noastră pe bază de voluntariat.
"Atracţia principală a constituit-o faptul că este acolo unde Dunărea întâlneşte Carpaţii şi carstul din această zonă, care este fantastic, Mehedinţiul, Caraşul, punând la dispoziţie unele din cele mai spectaculoase peşteri din Europa.
"Concluziile forumului pentru România sunt că nu facem suficient pentru a fi cunoscuţi în lume", spune Viorel Lascu.
La dezbaterile ştiinţifice ale forumului, care s-a derulat pe parcursul a patru zile, a participat şi cel mai bătrân speolog din Europa, profesor universitar doctor Iosif Viehmann, de la Universitatea din Cluj, fostul asistent al savantului român Emil Racoviţă, fondatorul biospeologiei la nivel mondial.