Tulcea:Refugiații primesc ajutor din partea autorităților și a voluntarilor
Încă de la sosirea în țara noastră cu bacul, pe la Isaccea, refugiații primesc ajutor atât din partea autorităților, cât și a voluntarilor.
Articol de Adrian Bancila, 08 Martie 2022, 18:39
Niciuna dintre cele peste 20.000 de persoane din Ucraina, care de la începutul războiului au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, nu a cerut integrarea unui copil în sistemul educațional din județul Tulcea, dar la solicitarea părinților au început orele de limba engleză.
Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a anunțat că ieri, în internatele din municipiu, erau cazate 134 de persoane care au la dispoziție translatori, o sală de sport, un psiholog, dar și profesor de limba engleză.
Încă de la sosirea în țara noastră cu bacul, pe la Isaccea, refugiații primesc ajutor atât din partea autorităților, cât și a voluntarilor, transmite colegul nostru de la Radio România Constanța, Adrian Băncilă:
Reporter: Ajutoarele nu contenesc la punctul de frontieră de la Isaccea. Autorități, voluntari, translatori fac echipă pentru ca cei care fug din calea armelor să fie primiți cât mai bine.
Lidia Casian are 18 ani și este voluntar de șase ani la Crucea Roșie.
Lidia Casian: Am văzut foarte mulți oameni și la ştiri şi la televizor şi din tot ce se aude care au nevoie de ajutor și am simțit că aici este locul meu.
Reporter: Cum reacţionează oamenii la tot ceea ce se întâmplă aici, în special refugiații?
Lidia Casian: Am văzut oameni liniștiți, care încearcă să colaboreze cu noi, oameni speriaţi, oameni care plângeau, dar reușim să îi ajutăm pe cât putem.
Reporter: Diferă ce se întâmplă aici de o activitate de voluntariat obișnuită?
Lidia Casian: Da, este mult mai multă emoţie, este mult mai multă încărcătură, este mai greu, am putea spune, dar nu imposibil.
Reporter: De mai bine de o săptămână, la fiecare transport cu bacul, sute de refugiați ucraineni ajung în țara noastră prin punctul de frontieră de la Isaccea.