Tudose: Mulţi s-au inflamat pentru că vrem să luăm măsuri fiscal-bugetare
Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa: Ordonanţa de urgenţă cu noile măsuri fiscale aduce importante beneficii pentru cetăţeni şi firme
Articol de Petruţa Obrejan, 08 Noiembrie 2017, 16:46
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă cu noile măsuri fiscale. Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat la începutul şedinţei, că ordonanţa aduce importante beneficii pentru cetăţeni şi firme.
În principal ea prevede reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariaţi, pensionari, pentru veniturile din chirii şi dobânzi, drepturi de autor şi alte venituri, cu excepţia celor din dividende.
Se reduc contribuţiile sociale cu două procente şi se transferă contribuţiile de la angajator la angajat, relatează redactorul RRA acreditat la guvern, Petruţa Obrejan. Modificările propuse la Codul Fiscal vor aduce importante beneficii cetăţenilor şi firmelor care activează în România, susţine ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa.
Ionuţ Mişa: "Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată se reduc contribuţiile sociale cu două procente. Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani al bugetul de stat şi creşterea contribuţiei pentru pensie a angajatului, asigurându-i-se astfel o pensie mult mai mare în viitor."
Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose susţine că noile măsuri fiscal-bugetare au generat inflamarea unor multinaţionale şi implicit a opiniei publice.
Mihai Tudose: Mulţi s-au inflamat după ce guvernul doreşte să introducă nişte măsuri în ceea ce priveşte externalizarea profitului, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luam, ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică, să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură."
În ceea ce priveşte hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că acest proiect nu va fi discutat astăzi şi a explicat şi de ce.
Lia Olguţa Vasilescu: "Va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară, deoarece, în acest moment, ea se află în transparenţă decizională, postată pe site-ul Ministerului Muncii, şi mai avem de luat avizul Consiliului Economic şi Social, dar nu sunt niciun fel de modificări nici la această hotărâre de guvern.
De altfel, vreau să vă spun că de regulă salariul minim pe economie se stabileşte în luna decembrie."
De asemenea, ministrul muncii a susţinut că sistemul informatic Revisal poate suporta modificare contractelor individuale de muncă de la 1 ianuarie 2018.