Tribunalul Bucureşti ia o decizie în cazul lui Adrian Năstase
Instanţa decide în privinţa solicitării lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor şi analizează cererea procurorilor DNA de a se suplimenta pedeapsa cu un an.
08 Mai 2014, 14:34
Tribunalul Bucureşti se pronunţă astăzi asupra cererii fostului premier Adrian Năstase de contopire a pedepselor şi decide dacă acesta va primi un spor de pedeapsă de un an, cerut de procurorii anticorupţie.
Avocaţii apărării susţin însă că un asemenea spor nu s-ar justifica.
În 23 ianuarie, avocaţii fostului premier au cerut Tribunalului Bucureşti să decidă contopirea pedepselor din dosarele Trofeul Calităţii, în care Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare, şi Zambaccian, 4 ani.
Odată cu admiterea contopirii pedepselor, chiar dacă ar avea de executat 4 ani de închisoare, Adrian Năstase ar avea dreptul la liberare condiţionată înainte de termen, pentru că are peste 60 de ani.
În plus, fostul premier a ispăşit deja opt luni de detenţie, astfel încât ar putea părăsi închisoarea după alte opt luni.
Procurorii DNA susţin contopirea pedepselor, dar cer Tribunalului Bucureşti să aplice un spor de un an.
Cinci ani de închisoare, în loc de patru
Adrian Năstase ar avea astfel de executat în loc de 4 ani, 5 ani.
DNA justifică cererea prin funcţiile importante ocupate de Adrian Năstase, în stat, de-a lungul timpului.
Avocaţii îşi bazează apărarea, în principal, pe faptul că în cele două dosare fostul premier a fost condamnat aproape de minimul de pedeapsă pentru faptele comise.
În plus, spune apărarea, Adrian Năstase a executat deja peste 260 de zile de pedeapsă, din cei doi ani primiţi în dosarul Trofeul Calităţii.
Mai mult, fostul premier nu ar avea nevoie de reeducare, din moment ce are deja o pregătire profesională şi intelectuală.
Dosarul Trofeul Calităţii se referă la strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, camuflată prin organizarea unui simpozion.
În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost condamnat pentru că a beneficiat de anumite foloase, pentru a numi şi menţine în funcţie conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii.