Trecerea ICR în subordinea Senatului "este constituţională"
Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis că ordonanţa de urgenţă a guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român în subordinea Senatului este constituţională.
Articol de Beatrice Brăileanu, 31 Iulie 2012, 13:05
Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis cu majoritate de voturi că trecerea Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.
În urma votului curţii, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, a declarat agenţiei Mediafax că întreaga conducere a institutului va demisiona, după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.
Guvernul Ponta a emis la jumătatea lunii iunie o ordonanţă de urgenţă care prevedea trecerea Institutului Cultural Român în subordinea senatului.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 iunie.
Până atunci, preşedintele ICR era numit de către preşedintele României.
Odată cu ordonanţa, preşedintele instituţiei este numit prin votul membrilor Senatului.
Procedura de desemnare a preşedintelui ICR datează din 2003, din perioada guvernului PSD, condus de Adrian Năstase.
Executivul a argumentat că vrea să asigure transparenţa modului în care sunt cheltuite fondurile alocate institutului.
Criticii acestei decizii acuză însă "un derapaj de la democraţie" şi "o acţiune împotriva statului de drept".
Directorul Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a criticat ordonanţa guvernului şi a declarat că se teme că "soarta ICR este pecetluită".
"Nimeni nu a făcut vreo ingerinţă în ceea ce priveşte numirea de personal, dar şi în ceea ce priveşte programele derulate sau formulele culturale promovate.