Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, măsură controversată
Părinţii şi asociaţiile neguvernamentale contestă inglobarea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, în vreme ce ministrul educaţiei consideră dezbaterea încheiată.
09 Aprilie 2010, 08:37
Proiectul noii legi a educaţiei, ce va fi trimis spre aprobare în guvern, stârneşte în continuare controverse.
Părinţii şi asociaţiile neguvernamentale contestă trecerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, în vreme ce ministrul educaţiei consideră dezbaterea încheiată, din moment ce propunerile venite din partea partenerilor sociali au fost implementate.
Ministrul Daniel Funeriu a prezentat şi motivele pentru care se consideră necesară această măsură.
"Cea mai larg deschisă uşă înspre abandonul şcolar estre trecerea de la clasa a VIII-a la liceu. 20% din copii României părăsesc şcoala la sfârşitul clasei a VIII-a înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu.
"Pentru a stopa acest fenomen, aducerea şcolii mai aproape de elevi este credem noi un pas înainte pentru asigurarea unui învăţământ cât mai de calitate în satele şi comunele României", a declarat Daniel Funeriu.
Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu prevăzută de proiectul de act normativ amintit este contestată deopotrivă de federaţiile sindicale, părinţi dar şi organizaţii non-guvernamentale.
"Atunci când vorbim despre faptul că munca unor copii afectează participarea şcolară, vorbim despre acest lucru încă de la cele mai fragede vârste. Nu asociem acest lucru neapărat cu trecerea către liceu, acest lucru se întâmplă chiar dacă şcoala este în localitatea de domiciliu a elevului.
"Într-adevăr trebuie luate măsuri inclusiv în localitatea respectivă. Dincolo de ceea ce s-a discutat mai devreme apare întrebarea ce loc de muncă poate să ocupe un copil care a terminat gimnaziul la 16 ani? În cel mai realist mod o să ocupe un loc de muncă necalificat", a declarat Mihaela Manole, reprezentanta Organizaţiei Salvaţii Copiii.
Discuţia pe marginea proiectului legii educaţiei rămâne deschisă după ce Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi a anunţat că va depune un document cu sugestii.
PSD se alătură contestatarilor şi îi cere ministrului educaţiei retragerea proiectului din circuitul legislativ şi reiniţierea dezbaterii publice.