Tratatul de la Trianon, "o traumă şi o tragedie pentru maghiari"
În Ungaria şi în România, la Sfântu Gheorghe, a fost marcată Ziua solidarităţii naţionale maghiare, care coincide cu data semnării Tratatului de la Trianon.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 04 Iunie 2014, 23:35
În Ungaria a fost marcată miercuri prin diferite manifestări Ziua Solidarităţii Naţionale, instituită de Parlament în urmă cu patru ani şi care coincide cu data semnării Tratatului de la Trianon.
Vicepremierul Ungariei a arătat că naţiunea sa trebuie să fie mândră că a supravieţuit semnării Tratatului care a avut printre consecinţe reintegrarea Transilvaniei în teritoriul naţional al României.
De altfel, mesajele date de liderii politici maghiari s-au referit în principal la eforturile de consolidarea a imaginii unui stat puternic, care îşi apără interesele.
A fost amintitiă inclusiv decizia privind simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei maghiarilor din afara graniţelor, transmite corespondentul RRA, Emil Groza.
Manifestări de Ziua solidarităţii naţionale maghiare au avut loc şi pe teritoriul României.
În judeţul Covasna, la Sfântu Gheorghe, au participat câteva sute de persoane care au preluat mesaje în funcţie de organizatorul evenimentelor.
Ziua solidarităţii maghiare a fost marcată prin două manifestări publice în municipiul Sfântu Gheorghe, organizate separat.
O adunare, organizată de Primăria municipiului împreună cu Centrul Cultural al Ungariei şi, a doua, organizată de câteva organizaţii civice şi partidele maghiare.
La aceasta din urmă, unde s-a pus un accent mai mare pe comemorarea Tratatului de la Trianon, iar mesajele au fost radicale, autorităţile locale şi liderii UDMR nu au participat.
Organizatorii au spus că tratatul care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România reprezintă o traumă şi o tragedie pentru maghiari deoarece au fost despărţiţi de patria-mamă, în urmă cu 94 de ani.
Destrămarea Imperiului Austro-Ungar în urma Tratatului de la Trianon. Sursa: captură youtube.com
La fiecare dintre cele două manifestări au participat circa 200 de oameni, iar festivităţile au decurs fără incidente, încheindu-se cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei.
Transilvania este unul din teritoriile pierdute de Ungaria după destrămarea Imperiului Austro-Ungar, iar o parte dintre maghiari încă mai consideră că ţara lor a suferit o mare nedreptate.
În acest curent se înscriu şi manifestările de comemorare cu tentă extremistă, explică, la Radio România Actualităţi, istoricul Dorin Matei.
Acesta spune însă că prevederile tratatului, semnat în urmă cu 94 de ani la Palatul Trianon de la Versailles, garantate şi reconfirmate de marile puteri, nu pot fi contestate.
"Greu de presupus că atâtea generaţii de diplomaţi au putut să greşească. Trebuie să ţinem cont de câteva lucruri fundamentale. În primul rând să nu uităm nicio clipă noi, cel puţin românii, că Transilvania este acolo unde îi este locul. Apoi, va exista întotdeauna în fiecare naţiune un astfel de nucleu dur care va încerca să ţină aprinsă flacăra unor astfel de momente.
"De obicei, politicienii atunci când epuizează resursele politice de a soluţiona problemele economice şi politice ale zilei, recurg la astfel de amintiri din trecut" a spus istoricul Dorin Matei.
Tratatul de la Trianon constituie un document politic şi legal, de o importanţă deosebită pentru naţiunea română, afirmă într-un comunicat ministrul de externe, Titus Corlăţean.