Transportul porcilor şi al produselor din carne, în atenţia DSVSA
Transportul porcilor şi al produselor din carne sunt zilele acestea în atenţia Direcţiilor Sanitar Veterinare, în condiţiile în care în ţara noastră sunt încă active fiocare de pestă porcină africană.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2022, 15:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Transportul porcilor şi al produselor din carne sunt zilele acestea în atenţia Direcţiilor Sanitar Veterinare, în condiţiile în care în ţara noastră sunt încă active fiocare de pestă porcină africană. În judeţul Mehedinţi, controalele sunt şi mai riguroase, întrucât focarele sunt în apropiere.
Cu detalii corespondentul RRA, Mihai Bădescu: "În târgurile din Mehedinți comercializarea suinelor vii și a cărnii de porc este interzisă, iar regulile de transport pe drumurile publice sunt foarte stricte.
Ion Ecobici, medic veterinar: "Transportatorii trebuie să știe că transportul porcilor se face numai din ferme autorizate către abatoare, iar pentru produsele de origine animală, mașinile trebuie să fie autorizate și însoțite de documente sanitar veterinare, care să ateste de unde provine marfa și dacă este salubră sau nu. În continuare, târgurile de animale sunt închise. Carnea provenită din sacrificarea porcilor în gospodăriile populației trebuie să fie consumată numai de către populația respectivă."
Şi cei care cumpără animale din gospodăriile țărănești au nevoie de documente pentru transportul acestora, acte care trebuie obținute de vânzător de la autoritățile sanitar veterinare.
Roberts Tudosie, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți: "Circulaţia se poate efectua numai dacă aceștia sunt însoțiți de un formular de mișcare eliberat de medicul veterinar de liberă practică din localitatea în care domiciliază vânzătorul, document care se eliberează doar dacă suina este identificată prin crotaliere și înregistrată în Baza Națională de Date. În ceea ce privește porcii cumpărați din alte județe, pe lângă documentul menționat mai sus, este obligatoriu și avizul sanitar veterinar interjudețean, aviz care este solicitat în scris de vânzătorul de suine DSVSA-ului judeţean, pe raza căruia este domiciliat."
Nerespectarea regulilor sanitar veterinare atrage confiscarea animalelor sau a cărnii și, desigur, amenzi."