Transportatorii vor amortizarea totală a accizei pe carburanţi
Transportatorii propun ca pe factură să apară evidenţiată acciza la carburanţi şi aferent procentul ce se va returna. Modelul este asemănător celui folosit la returnarea TVA.
Articol de Cristian Bâcâin, 28 Martie 2014, 10:22
Ministerul finanţelor va continua discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor licenţiaţi privind măsurile care să atenueze impactul creşterii accizei la carburanţi de la 1 aprilie.
Nu a fost anunţată o dată precisă, după negocierile încheiate joi seară târziu, însă Ministerul finanţelor spune că au fost înregistrate progrese.
Urmează să se elaboreze un act normativ pentru recuperarea unei părţi din acciza suplimentară la combustibili şi vor fi propuse şi modificări legislative pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniu.
Transportatorii vor o procedură cât mai clară şi amortizarea în totalitate asupra accizei prin măsuri guvernamentale.
Modelul pentru care optează este cel folosit la recuperarea TVA, a explicat pentru Radio România Actualităţi preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu.
"Pentru asta ne vom lupta în negocieri. Totodată, ne vom lupta pentru ca soluţia tehnică în cazul returnării unui procent din acciză să fie cât mai simplă, mergând pe modelul TVA-ului, adică să apară evidenţiată acciza pe factură la carburanţi şi aferent procentul ce se va returna", a spus Augustin Hagiu.
Acciza pentru motorină, recuperată în şase state UE
Guvernul este de acord cu recuperarea unei părţi din acciză după sistemul din alte state europene, pentru a nu afecta competitivitatea transportatorilor români.
Nu s-a convenit însă la discuţiile de până acum asupra modalităţii de decontare, a precizat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Dan Manolescu.
"Să se aplice şi în cazul României o prevedere care există în Directiva europeană privind accizele, ca în cazul anumitor categorii de vehicule să se poată acorda o cotă redusă de acciză", a declarat Dan Manolescu.
În Uniunea Europeană, acciza se poate recupera pentru motorină în şase ţări: Belgia, Franţa, Spania, Italia, Ungaria şi Slovenia. În Italia, de exemplu, la 1.000 de litri de carburant cumpărat se restituie 210 euro.
Măsurile care ar urma să fie puse în practică la noi îi vizează pe transportatorii licenţiaţi de marfă şi de pasageri.
În ultima perioadă, ei au avertizat de mai multe ori că mărirea accizei la carburant va duce la creşterea costului transportului şi implicit a preţurilor alimentelor la raft.