Transportatorii renunţă la proteste, metroul "negociază"
În urma discuţiilor de la guvern, transportatorii renunţă la proteste, iar sindicaliştii de la metrou vor lua astăzi o decizie.
Articol de Sorin Solomon, 16 Martie 2010, 17:54
Liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România au convenit să renunţe la protestele de astăzi după negocierile purtate ieri cu reprezentanţii guvernului.
Premierul Emil Boc a convocat la guvern secretari de stat din ministerele internelor şi justiţiei pentru a redacta o ordonanţă de urgenţă de combatere a "pirateriei" în transportul de persoane.
Această ordonanţă de urgenţă va fi gata până la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, afirmă Emil Boc.
"Acest act normativ va viza combaterea pirateriei în transporturi şi a evaziunii fiscale" a declarat premierul la sfârşitul negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor.
Premierul a precizat că ordonanţa va reglementa şi condiţiile de transport la vehicule cu o capacitate mai mică de nouă persoane.
Emil Boc a participat şi la negocierile dintre Ministerul Transporturilor şi liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.
Liderii transportatorilor au anunţat că peste 11.000 de transportatori vor protesta, miercuri şi joi, între orele 10 şi 15, în faţa sediului guvernului, solicitând o hotărâre de guvern pentru amendarea firmelor de transport neautorizate şi o lege unică a transporturilor.
Greva de la metrou "ar putea fi amânată"
După aprobarea bugetului de la Metrorex, unele sporuri de la metrou vor fi incluse în salarii, ceea ce ar putea opri greva, a declarat ministrul transporturilor Radu Berceanu.
"S-ar putea să nu fie joi grevă la metrou, pentru că vom adopta bugetul şi apoi se poate negocia contractul colectiv de muncă. Fondul de salarii va rămâne neschimbat, poate un pic mai mic faţă de anul trecut, însă în interiorul lui, sindicatele de la metrou doresc modificări prin mutarea unor sume de la sporuri şi prime în salariul de bază, ceea ce pentru noi este în regulă", afirmă Radu Berceanu.
Premierul Emil Boc a afirmat la rândul său că speră ca sindicatele de la metrou să înţeleagă că resursele financiare sunt limitate şi să renunţe la o grevă care ar afecta călătorii.
"Din punctul nostru de vedere, avem toată disponibilitatea pentru a discuta problemele, nu vrem să sufere cetăţeni nevinovaţi din cauza protestelor. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că resursele financiare sunt acelea pe care le avem şi nu sunt altele, iar în cadrul acestora trebuie să găsim cele mai bune soluţii în această perioadă de criză", a spus Emil Boc.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ioan Rădoi, a declarat că liderii sindicali hotărăsc miercuri dacă renunţă la greva generală, în funcţie de decizia guvernanţilor privind propunerile lor pentru a încheia un nou contract colectiv de muncă.
Ioan Rădoi a spus că discuţiile începute cu directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, vor continua şi miercuri.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în urmă cu două săptămâni, că greva angajaţilor de la metrou, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală, instanţa admiţând contestaţia sindicaliştilor care, în repetate rânduri, au susţinut că acest conflict de muncă rămâne deschis.
După decizia Curţii de Apel, sindicaliştii au anunţat că vor intra, joi, în grevă generală, cerând o majorare a fondului de salarii cu 3,7% şi condiţii mai bune de muncă.