Transportatorii din mai multe județe au întrerupt activitatea
Nemulţumirile transportatorilor de persoane constituie şi subiectul ediţiei de astăzi a emisiunii "Probleme la zi", care va începe după Radiojurnalul orei 13.
Articol de Radiojurnal, 11 Octombrie 2018, 10:16
Autobuzele şi microbuzele de transport persoane din mai multe judeţe nu circulă, cel puţin astăzi.
Transportatorii din judeţele Constanţa, Călăraşi, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Mureş şi Satu Mare protestează, pe termen nedeterminat, faţă de intenţia Ministerului de resort de a modifica regulile de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane.
În judeţul Neamţ, unii transportatori au oprit cursele după ce, de dimineaţă, au efectuat transportul elevilor şi al navetiştilor.
Nici în judeţul Botoşani nu circulă autobuzele şi microbuzele. Care este situaţia exactă, ne spune, în direct, corespondenta noastră, Gina Poenaru:
Zeci de mii de botoșăneni angajați în alte localități și elevi care fac naveta la liceele din județ sunt nevoiți să apeleze la alte mijloace de transport sau să stea acasă din cauza grevei generale declansată în aceasta dimineata de Federația Operatorilor Români de Transport.
Toate firmele de profil din judetul Botosani au incetat activitatea de transport, astfel incat absolut toate autogarile au maşinile trase pe dreapta şi vor rămâne aşa pe termen nedeterminat după cum au anunţat transportatorii.
Foarte putini au ca optiuni călătoria cu trenul, asa incat ocazia sau maşinile personale sunt singurele variante de calatorie in aceste conditii.
La acţiunea de protest au aderat toţi cei 18 transportatori din judeţul Botoșani.
Transportatorii spun că greva va fi sistată doar dacă ministrul Șova va retrage de pe circuiul de avizare ordinul Ordinului 980/2011, care, asa cum a declarat vicepresedintele FORT Florn Boica, provoaca haos si canibalizarea transportatorilor.
Protestul a fost organizat după ce Ministerul Transporturilor a anunţat că vrea să modifice sistemul de punctaj pentru firmele de transport în momentul organizării licitaţiilor pentru trasee pe motiv că prin sistemul actual s-ar fi format un monopol pe piaţă, mai transmite corespondenta RRA, Gina Poenaru.
Şi în Bucureşti, călătorii sunt afectaţi de protest. Reporterul Radio România, Alex Lancuzov, ne spune ce se întâmplă acum în autogara Obor din capitală. Bună dimineaţa, Alex!
Reporter: Bună găsit! Călătorii se plâng că nu au fost informaţi din timp despre acest protest. La Autogara Obor, din estul capitalei, mai multe microbuze şi autocare nu au ajuns din alte oraşe sau nici măcar nu pleacă în cursă de aici. Şoferii aşteaptă informaţiile de la firmele de transport. Pot să vă spun că situaţia este dinamică, se schimbă de la oră la oră, iar călătorii cu care am vorbit de dimineaţă nu pot decât să aştepte următoarea cursă, care, poate, va pleca.
-: Nu ne-a anunţat. Nu ştiam că o să fie astăzi grevă. Am auzit şi eu pe aici. Trebuia să plecăm la Suceava şi stăm de azi dimineaţă. Trebuie să ajungem. Avem înmormântări, avem praznice. Nu ne ducem ca să ne distrăm. Nu au nici o vină şoferii.
-: Nu ştiu ce să vă spun. Am cursa la 10:30. Se pleacă sau nu se pleacă, habar nu am.
Reporter: Avem şi o reacţie de ultimă oră din Parlament. Comisia de transporturi din Camera Deputaţilor l-a invitat pe ministrul de resort să dea explicaţii privind acest ordin.
În judeţul Timiş, o singură companie din 14 nu va efectua astăzi curse, iar în Giurgiu niciun operator de transport judeţean sau interjudeţean nu a anunţat anulări, activitatea desfăşurându-se normal.
Nemulţumirile transportatorilor de persoane constituie şi subiectul ediţiei de astăzi a emisiunii "Probleme la zi", care va începe după Radiojurnalul orei 13.