Transportatorii au mari pierderi financiare
Întreaga economie va fi afectată, ca urmare a limitării transporturilor de marfă pe drumuri şi căi ferate şi astfel, creşterea economică din acest an ar putea fi compromisă, susţin reprezentanţii transportatorilor.
Articol de Diana Domenico, 15 Februarie 2012, 15:15
Traficul rutier s-a reluat pe aproape toate drumurile naţionale. Mai există tronsoane pe care sunt impuse restricţii de tonaj, însă lucrurile parcă evoluează, iar datele se actualizează frecvent pe site-ul centralizat al guvernului, cu situaţia transporturilor.
Dacă traficul pe Dunăre continuă să fie blocat în mai multe puncte din cauza podurilor de gheaţă, pe calea ferată mai sunt probleme doar pe câteva tronsoane din Bărăgan sau din sudul ţării.
Nu doar transportatorii încep să calculeze pierderi semnificative, ca urmare a perioadelor de viscol şi îngheţ.
Întreaga economie va fi afectată, ca urmare a limitării transporturilor de marfă pe drumuri şi căi ferate şi astfel, creşterea economică din acest an ar putea fi compromisă - susţin reprezentanţii transportatorilor.
Estimările Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România arată pierderi de 30% în luna ianuarie şi peste 50% în februarie.
Acestea sunt cauzate de consum sporit de combustibil sau imposibilitatea de a-şi onora contractele.
Radu Dinescu, reprezentantul UNTRR spune că situaţia este fără precedent, iar în alte ţări care se confruntă cu situaţii asemănătoare autorităţile limitează, pe cât posibil, blocarea traficului comercial.
"Nota de plată va fi mult mai ridicată pentru toată economia României şi eu cred că toţi indicatorii macroeconomici ai României pentru 2012 au fost compromişi de modul în care nu s-a putut circula pe drumuri în această perioadă relativ îndelungată", a declarat Radu Dinescu.
Producătorii pierd şi ei sute de mii de euro din cauză că livrarea materiei prime întârzie semnificativ, orice mare combinat sau companie cheltuind în această perioadă pentru mentenanţă şi salarii, neproducând nimic.
M[suri pentru combaterea blocajelor
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Miluţ, spune că o firmă mijlocie poate pierde şi 100.000 de euro pe zi din cauza blocajelor şi de aceea trebuie luate câteva măsuri.
"Ar trebui o întâlnire de urgenţă cu guvernul şi stabilită treaba asta, poate se prorogă o parte din taxe pentru martie, aprilie, încolo, când se reia activitatea, poate se dă un şomaj tehnic pentru cei care mai să nu mai plătim măcar impozitele şi taxele pe salariu; le plătim salariu, dar să nu mai plătim impozitele şi taxele în luna februarie; lucruri care trebuie luate, dacă vrem să nu băgăm companii în insolvenţă, pentru că orice fel de plată nefăcută la termen blochează contul companiei respective", a declarat Marian Miluţ.
Şi magazinele alimentare au avut de suferit, de această dată cele mici, care nu au avut posibilitatea să se aprovizioneze cu mult timp înainte de anunţarea vremii nefavorabile, neavând posibilitatea depozitării alimentelor - este de părere directorul de marketing al unui hipermarket din Bucureşti, Andreea Mihai.
Aceasta susţine că marii retaileri au avut de câştigat când lumea s-a aprovizionat pentru o perioadă mai mare de timp, atunci când s-au anunţat condiţii meteo nefavorabile, dar acum aprovizionarea acestora este staţionară.
"Bineînţeles că sunt anumite mărci care nu ajung în magazin, dar sunt cazuri izolate. Dacă mai durează, însă vremea rea sau revine zăpada foarte puternic în următoarele două-trei zile, s-ar putea să fie probleme. Că au fost zile în care populaţia s-a speriat şi a venit să cumpere foarte mult, să aibă pentru câteva zile, o săptămână, în casă şi au fost zile în care nu au mai venit, pentru că oricum cumpăraseră înainte şi alţii nu mai puteau să ajungă", a declarat Andreea Mihai.