Transplantul de celule stem hematopoietice salvează vieţi, atrag atenţia asociaţiile de pacienţi şi medicii hematologi
Transplantul de celule stem hematopoietice salvează vieţi, atrag atenţia asociaţiile de pacienţi şi medicii hematologi.
Articol de Radio România Actualităţi, 30 Mai 2024, 10:32
Transplantul de celule stem hematopoietice salvează vieţi, atrag atenţia asociaţiile de pacienţi şi medicii hematologi. Iar pentru aceasta este nevoie de donatori compatibili care să fie înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Trei din 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer limfatic sau afecţiuni grave ale măduvei osoase, iar pentru unii dintre ei singura şansă de supravieţuire este transplantul de celule stem provenite de la un donator compatibil. Oamenii trebuie să ştie că procedura de donare a acestor celule nu este complicată, nu este dureroasă şi nu necesită anestezie, implicând, pentru câteva ore, montarea unui cateter pe vena femurală.
Horia Bumbea, medic hematolog: ”Este foarte important să conştientizăm faptul că putem să ne ajutăm semenii prin donare de celule stem, care, în prezent, peste 90% din cazuri, dacă nu mai mult, se recoltează prin afereză din sângele periferic şi de aceea, este foarte important ca noi să avem o bază de date. În anumite situaţii aplicăm această procedură de transplant de celule stem hematopoietice, este singura procedură care poate, în anumite situaţii, să crească şansele de răspuns complet, să scadă riscul de recădere în aceste boli.”
Recent a mai fost acreditat un centru pentru transplant de celule stem hematopoietice, la Cluj, pe lângă cele funcţionale de la Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş./editor Florin Lepadatu/