Transparency International: România, cea mai coruptă ţară
Conform unui studiu, România este percepută ca cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Noiembrie 2009, 16:40
România este percepută ca cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană - relevă un clasament făcut de Transparency International.
Acelaşi studiu arată că anul acesta ţara noastră nu a făcut niciun progres pentru reducerea corupţiei, faţă de anul trecut.
Reprezentanţii Transparency International România, care au lansat, marţi, clasamentul global din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, au criticat stagnarea României susţinând că este pentru prima oară, din 2002, când în domeniul luptei anticorupţie nu s-a înregistrat niciun progres de la un an la altul.
"Transparency International România apreciază că această stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesivă a tuturor criteriilor de integritate şi la afectarea credibilităţii reformelor şi a româniei în general", a declarat în conferinţa de presă de lansare a raportului, Victor Alistar, directorul executiv al filialei române a organizaţiei.
În opinia directorului Transparency International România, una dintre zonele cel mai grav afectate a fost sistemul judiciar deoarece nici în 2009 nu s-au pus bazele unei strategii coerente de continuare a reformelor.
Un alt segement afectat a fost cel al achiziţiilor publice, zona care a avut cel mai mare impact asupra mediului de afaceri.
"Se constată în acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact şi reducerea gradului de interes al factorilor politici pentru combaterea corupţiei", a mai spus Alistar.
De asemenea, oficialul a spus că efectele indicelui de percepţie a corupţiei se vor răsfrânge atât asupra mediului de afaceri, cât şi asupra cooperării internaţionale.
El a mai explicat că unele agenţii de rating vor lua în considerare acest indice la calcularea indicelui de ţară al României.
Clasamentul indică gradul în care este percepută corupţia în rândul oficialilor şi politicienilor şi reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din fiecare ţară evaluată.