Transferul celor 46 hectare de teren de la Romexpo către Camera de Comerț
Proiectul de lege prin care vor fi transferate 46 hectare de teren de la Romexpo către Camera de Comerț a primit aviz favorabil.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Decembrie 2021, 14:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul de lege prin care ar urma să fie transferate cu titlu gratuit 46 hectare de teren de la Romexpo către Camera de Comerţ, pentru proiecte de dezvoltare urbană, a primit aviz favorabil în Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor.
Legea a ajuns din nou în atenţia Parlamentului după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea sa, în sensul instituirii unor garanţii cu privire la folosirea terenului.
Dezbaterile din comisie au fost şi de această dată aprinse, cu acuzaţii de la reprezentanţii USR.
Detalii avem în Radiojurnal de la reporterul RRA, Amalia Bojescu: ”Președintele României a cerut reexaminarea legii pentru instituirea unor garanții cu privire la folosirea terenului, în sensul că acesta nu poate fi poteca pentru o perioadă de timp și nu i se poate schimba destinația. Deputații USR au votat împotrivă și consideră că prin această lege, statul pierde aproape jumătate de miliard de euro.
Deputatul USR Cristina Prună: Ar însemna o bătaie de joc la adresa proprietății statului român. Lucru ăsta mi se pare inacceptabil, iresponsabil. Vorbim de un jaf din proprietatea oamenilor. E vorba de 46 de hectare care vor fi date cu titlu gratuit. Cred că statul român ar putea să valorifice acest teren, ar putea să încaseze niște bani de pe urma acestui teren.
Deputatul PSD Ioan Mang a respins acuzațiile și spune că terenul care va reveni Camerei de Comerț se dă în anumite condiții.
Ioan Mang: Terenul respectiv este dat Camerei de Comerț în folosință, dar nu-l are în proprietate, nu poate să ia nici un proiect european pentru investiții în acele spații expoziționale. Trebuie să existe garanții clare că dacă în 49 de ani nu se respectă ceea ce s-a impus aici, adică să nu se înstrăineze, să nu se închirieze, să se păstreze /expozițiile/, deci obiectul de funcționare, să facă investiții pe acel teren, el revine înapoi statului român.
Proiectul de lege va ajunge în plenul Camerei Deputeților pentru votul decizional. Președintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege în Parlament la începutul acestui an, dar modificările sunt minime față de versiunea votată anul trecut.”