Traiul pe datorie, "spulberat în Europa"
Preşedintele Traian Băsescu afirmă că întreaga clasă politică din România trebuie responsabilizată în adoptarea noului Pact fiscal, dar "opţiunea mea este să mergem înainte cu Europa".
Articol de Ioana Dogaru, 31 Ianuarie 2012, 17:24
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că România are de luat o decizie foarte grea care poate, contravine aspiraţiilor sale de când a intrat în UE.
Şeful statului a afirmat că, contrar unor informaţii din presă, la Bruxelles nu s-a semnat nimic, menţionând că ceea ce s-a făcut până acum a fost o negociere între liderii politici.
"Forma la care a fost adus tratatul la ultimul consiliu european reprezintă un compromis care conţine ideea că nimeni nu mai poate asigura bunăstarea statului din împrumuturi", a declarat Traian Băsescu.
Acesta a menţionat că cele două documente adoptate luni au semnificaţie deosebită: forma finală a tratatului şi o declaraţie privind asigurarea locurilor de muncă.
Doar 25 de state din 27 au anunţat că vor adopta tratatul cel nou, Cehia şi Marea Britanie nu vor adopta acest tratat.
Clasa politică trebuie să fie responsabilă, atât puterea cât şi opoziţia trebuie să ia decizia dacă România merge sau nu alături de Europa.
"Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce lăsăm copiiilor noştri. Dacă decidem să le lăsăm o casă mergem împreună cu Europa", a subliniat preşedintele.
Măsuri de creare a locurilor de muncă
Şeful statului a spus că această declaraţie reprezintă un angajament cu privire la consolidarea măsurilor de creştere economică şi crearea locurilor de muncă.
Preşedintele a spus că documentul stabileşte 3 priorităţi, printre care stimularea pieţei muncii cu atenţie specială pentru tineri, consolidarea pieţei interne care vizează obţinerea unui acord până la sfârşitul anului privind simplificarea normelor privind achiziţiile publice şi a treia măsură de stimulare a finanţării economiei, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii.
"O ţară ca România, care încă nu a cheltuit toate fondurile alocate de UE poate să utilizeze fondurile neangajate ca şi garanţie pentru creditare în vederea creerii unor locuri de muncă", a subliniat Traian Băsescu.
Tratatul adoptat la Bruxelles este supus Curţii Supreme de Justiţie şi, orice încălcare a lui va fi sancţionată.
"Tratatul introduce un arbitru necruţător iar sancţiunile sunt de 0,1% din PIB. Pentru România o sancţiune ar fi 130 de milioane de euro. Deficitul structural trebuie sa fie de 0,5%", a mai spus Traian Băsescu.
Cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Europa
"România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datorie publică, restul sunt datorie privată. Dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, statul nu are nicio treabă cu datoria privată. Sistemul bancar românesc este solid" a declarat preşedintele.
Audio: Traian Băsescu despre plata datoriilor externe.
"Putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde, dar în calculele europene se consideră toată datoria. Românii au fiecare 4.570 de euro datorie" a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai spus că nu propune românilor un viitor de austeritate.
"Totul este să nu ne îndreptăm vertiginos către datorii mari. Deci, repet, nu vreau să fie interpretarea că preşedintele ne propune să plătim, ca pe vremuri, datoria în doi ani, trei ani. Nu, în 50 de ani, cu această datorie putem să ne dezvoltăm extrem de frumos, rostogolind-o, ceea ce facem şi astăzi pe pieţele internaţionale. Deci, avem nişte premise extraordinare" a mai spus Traian Băsescu.