Traian Bãsescu, cu Drapelul prin secuime
Preşedintele a mers de Ziua Drapelului la Miercurea Ciuc, unde s-a adresat militarilor, dar şi restului alegătorilor.
Articol de Ioana Dogaru, 27 Iunie 2009, 10:02
Preşedintele Traian Bãsescu participã vineri, la Miercurea Ciuc, la manifestãrile prilejuite de sãrbãtorirea Zilei Drapelului Naţional şi la ceremonia de înmânare a Drapelului de luptã al Batalionului 435 Logistic 'Ciuc'.
Ceremonia va începe la ora 11,00, în piaţa Tricolorului, din centrul Municipiului Miercurea Ciuc, unde se aflã monumentul Ostaşului Necunoscut. În prima parte a ceremonialul militar va avea loc înmânarea Drapelului de luptã iar în a doua parte se vor desfãşura manifestãrile dedicate Zilei Drapelului Naţional, care se vor încheia cu defilarea gãrzii de onoare.
Preşedintele Bãsescu a vizitat de mai multe ori judeþul Harghita, ultima datã participând, în octombrie 2008, la Miercurea Ciuc, alãturi de preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, la manifestãrile prilejuite de marcarea Revoluţiei maghiare din 1956.
Batalionul 435 Logistic Ciuc, din cadrul Brigãzii 61 Teritoriale de Vânãtori de Munte 'General Virgil Bãdulescu', a fost înfiinţat în anul 2002, dar a primit Drapelul de luptã abia în urmã cu o lunã, prin decret prezidenţial. De când a fost înfiinþat, batalionul a asigurat depozitareaşi mentenanţa tehnicii necesare desfãşurãrii activitãţii specifice a Comandamentului Brigãzii 61 Teritoriale de Vânãtori de Munte.
Printre numeroase misiuni specifice, militarii batalionului au participat şi la intervenţii în situaþii de urgenþã. În anul 2005 ei au stat douã sãptãmâni în localitatea Lupeni, din judeţul Harghita, pentru a ajuta la înlãturarea efectelor inundaţiilor catastrofale care au lovit zona.
Brigada 61 Teritorialã 'General Virgil Bãdulescu' este cea mai mare unitate de vânãtori de munte din Armata Românã şi este condusã de la Miercurea Ciuc, unde îşi are comandamentul dislocat.
'Cavalerii florii de colţ', aşa cum li se spune vânãtorilor de munte, se pregãtesc pentru acþiuni de luptã în munţi şi în condiţii meteo extrem de vitrege. Vânãtorii de munte au participat şi participã la misiuni în structura contingentelor româneşti din Irak, Afganistan sau Bosnia, unde au fost foarte apreciaţi.
Generalul Virgil Bãdulescu, cel care dã numele Brigãzii 61 Teritoriale Vânãtori de Munte, a fost întemeietorul acestei arme şi primul comandant al unei unitãþi de vânãtori de munte.