Traian Băsescu: "Nu văd unde e supărarea"
Ministerul rus al afacerilor externe a calificat ca "revoltătoare" exprimările preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora şi el ar fi trimis în 1941 soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice.
Articol de Bogdan Mihai, 30 Iunie 2011, 18:58
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi, referindu-se la reacţia ministerului de afaceri externe rus faţă de afirmaţiile sale, că atât parlamentul României cât şi Duma de Stat de la Moscova au condamnat pactul Ribentropp-Molotov şi trebuie făcută diferenţa între Federaţia Rusă şi Uniunea Sovietică.
"Răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României care, prin parlamentul României, a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov.
"Mai mult decât atât, Duma de Stat a condamnat Pactul Rbibentrop-Molotov, deci nu văd unde e supărarea, iar Uniunea Sovietică nu există, nu mai există", a declarat Traian Băsescu.
El a spus că unii analişti "s-au isterizat" vizavi de relaţia cu Federaţia Rusă.
"Aş mai spune un lucru. Am înţeles că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat deja cum atacăm noi Federaţia Rusă.
"Nu, era vorba de o realitate din istoria acestei ţări şi a relaţiei României cu Uniunea Sovietică. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele României a reamintit la 22 iunie, într-un interviu televizat, împlinirea a 70 de ani de la celebrul ordin al mareşalului Antonescu "Soldaţi români, vă ordon, treceţi Prutul!".
Şeful statului a spus că, dacă ar fi fost în acel moment istoric, ar fi dat acelaşi ordin pentru că "aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu".
Audio: declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, făcută la B1 TV, despre ordinul mareşalului Antonescu.
Ministerul afacerilor externe a primit declaraţiile "cu surprindere"
Ministerul afacerilor externe din România a anunţat că a primit cu surprindere declaraţiile instituţiei diplomatice de la Moscova referitoare la comentariile preşedintelui Traian Băsescu, partea română apreciind ca "regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără informare completă".
"Ministerul afacerilor externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele ministerul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale preşedintelui României pe teme istorice", precizează ministerul afacerilor externe.
Ministerul mai spune că este "complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică".
"Considerăm regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic", spune MAE.
Ministerul afacerilor externe transmite totodată că are deplină deschidere pentru a dialoga cu ministerul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor ce au stat la baza reacţiei oficialului rus.
"În acelaşi timp, ministerul afacerilor externe consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu ministerul afacerilor externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral", se mai arată în comunicat.
Moscova, "indignată" de declaraţiile lui Traian Băsescu
Rusia şi-a exprimat joi indignarea faţă de afirmaţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu la un post de televiziune referitoare la participarea trupelor româneşti la operaţiunea Barbarossa condusă de Germania nazistă.
Într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al ministerului rus de externe postată pe site-ul instituţiei este exprimată indignarea Rusiei faţă de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu că, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu ar fi trimis şi el soldaţii români să treacă Prutul pentru a participa la "agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS".
O asemenea declaraţie - se arată în comunicatul oficialului rus făcută în ziua în care se împlineau 70 de ani de la începerea războiului - nu poate fi justificată nici prin considerente de politică internă, nici prin întrebările provocatoare ale jurnaliştilor.
Declaraţia, citată de corespondentul Radio România la Moscova, Alexandru Beleavski, numeşte afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu o "bravadă neruşinată care justifică agresiunea fascistă şi pângăreşte memoria milioanelor de victime ale nazismului şi care trebuie să primească o apreciere adecvată din partea Europei civilizate".