Traian Băsescu "nu este optimist" în privinţa integrării romilor
Preşedintele spune că deşi noul cadru european a produs o schimbare de abordare, e nevoie de o strategie credibilă cu măsuri ţintite şi deschidere spre dialog din ambele părţi.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 04 Aprilie 2014, 14:13
Aflat la summitul european cu tema: "Responsabilizarea autorităţilor locale în privinţa incluziunii romilor", preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este extrem de optimist în legătură cu rezolvarea problemelor acestei minorităţi.
Preşedintele Traian Băsescu, singurul şef de stat care a participat la summit, a apreciat în discursul său că deşi noul cadru european a produs deja o schimbare de abordare, este nevoie de o strategie credibilă cu măsuri ţintite şi deschidere spre dialog din ambele părţi.
Comisia Europeană observă, în raportul său, unele progrese în România şi recomandă asigurarea dialogului constructiv cu societatea civilă şi cooperarea strânsă cu autorităţile locale, în special în zonele cele mai defavorizate.
L-am întrebat pe preşedinte cum apreciază concluziile experţilor europeni.
"Concluziile Comisiei nu sunt negative şi remarcă nişte progrese. Spre exemplu, subliniază faptul că am rezervat locuri în facultăţi pentru tinerii romi, subliază faptul că s-au făcut oarecare progrese în mersul la şcoală, în şcoala primară, dar este puţin.
"Sigur, rapoartele Comisiei sunt întotdeaună pline de speranţă, însă realitatea, şi nu numai în România, este inacceptabilă pentru romi. Pe de altă parte, orice ar face guvernele, administraţiile locale dacă nu facem un parteneriat în care minoritatea roma să vrea să evolueze pozitiv nu facem nimic", a declarat preşedintele.
Schimbare de atitudine la nivel european
Senatorul Damian Drăghici, care participă şi el la lucrări, s-a declarat optimist şi spune că a remarcat o schimbare de atitudine la nivel european.
L-am întrebat şi dacă la nivelul comunităţilor de romi se poate vorbi despre o astfel de schimbare.
"Există o altă abordare pentru că şi romii au ajuns într-un fel la o concluzie personală, că e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă, să nu mai aştept. Dacă vreau trebuie să iau o acţiune afirmativă şi vreau să fac un lucru. Ei şi ăsta este un lucru important. Nu pot să spun că toţi romii sunt aşa, dar am simţit că majoritatea romilor au deja o atitudine schimbată, s-a schimbat ceva şi asta e bine", a spus Damian Drăghici.