Traian Băsescu: "Legea ANI trebuie refăcută urgent"
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Iulie 2010, 16:57
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că formularea din raportul Comisiei Europene (CE) privind noua Lege a ANI i se pare "extrem de dură, pe bună dreptate".
Traian Băsescu a citat din raportul CE care constată că "noua Lege ANI subminează grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării".
Şeful statului a menţionat că raportul CE conţine o formulare potrivit căreia, în mod clar, Parlamentul şi Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarată neconstituţională, dar în condiţiile angajamentelor luate de România la momentul aderării la UE.
El şi-a exprimat convingerea că toţi politicienii, atât de la putere, cât şi din opoziţie vor găsi formula ca noua Lege a ANI să acopere angajamentele asumate.
"Puterea şi opoziţia trebuie să facă o diferenţiere între lupta politică şi interesul naţional. Avem nevoie urgent de o lege ANI, pentru că reprezintă un punct din anjamentele noastre faţă de Comisie, faţă de cele 26 de state membre", a susţinut şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
România va face un raport pe care îl va trimite statelor UE
Preşedintele Traian Băsescu a spus că formularea din raportul CE, potrivit căreia "România încalcă angajamentele asumate", este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".
"De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a menţionat că România va face un raport care "să clarifice" îndeplinirea de către ţara noastră a angajamentelor asumate la aderarea la UE, pe care îl va trimite statelor membre şi Comisiei Europene.
Şeful statului a adăugat că autorităţile române nu înţeleg şi nu sunt de acord ca în raportul CE să fie incluse domenii colaterale, ca achiziţiile publice, ce depăsesc cadrul agreat al angajamentelor.
"Am remarcat includerea în raport a unor subiecte care nu aparţin cadrului mecanismului de cooperare şi verificare.
"Nu înţelegem şi nu suntem de acord cu introducerea de subiecte colaterale, ca de exemplu achiziţiile publice", a explicat Traian Băsescu.
El a adăugat că România nu doreşte să ajungă în situaţia în care în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare să fie dezbătute subiecte pentru care există deja alte mecanisme clar reglementate şi care sunt aplicate tuturor statelor membre UE.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, în cadrul conferinţei susţinute la Palatul Cotroceni, că raportul CE privind justitia este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice".