Traian Băsescu: "Alegerile din Moldova, succes al opoziţiei democratice"
Invitat la Radio România Actualităţi, preşedintele Băsescu a vorbit şi despre reforma sistemului educaţional şi măsurile anti-criză urgente.
Articol de Ioana Dogaru, 03 August 2009, 14:17
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la România Actualităţi că o primă concluzie după alegerile din Republica Moldova ar fi că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut un rezultat mai slab decît la scrutinul din aprilie.
"Putem observa că Partidul comuniştilor are în parlament cu 12 mandate mai puţin acum decât atunci", a spus Traian Băsescu. "Pe scurt, aş spune că ne aflăm în faţa unui succes al opoziţiei democratice", a mai adăugat el.
Politica externă
Întrebat despre eventualitatea unei vizite în Statele Unite, preşedintele Băsescu a spus că are "în vedere o vizită la Washington", dar că o asemenea vizită trebuie programată în timp.
"Trebuie să construim un portofoliu de proiecte comune cu noua administraţie de la Washington", a declarat Traian Băsescu.
În privinţa prezenţei economice a firmelor româneşti în Irak, Traian Băsescu spune că ar fi dat "semnalul politic că firmele pot începe să investească în Irak." "Firmele noastre s-au obişnuit să plângă la stat decât să aibă comportament de investitor."
Traian Băsescu s-a referit şi la momentul "în care un prim ministru a avut puterea de a decide retragerea trupelor româneşti din Irak". El s-a declarat satisfăcut că la acea vreme s-a opus unei astfel de decizii, deoarece acest lucru ar fi afectat imaginea României în lume.
Criza economică şi România
"Dacă vom avea o cădere economică mai mare decât -4%, va trebui să găsim soluţii pentru a compensa o majorare a deficitului bugetar". Traian Băsescu a apreciat că "românii au devenit mai prudenţi în felul în care îşi cheltuie banii."
Traian Băsescu a declarat că poate înţelege că "preşedintele PSD a intrat în campanie". "Ce nu pot înţelege este tergiversarea măsurilor de reformă, sau de diminuare a impactului crizei economice. Am convenit încă de la formarea alianţei de guvernare asupra reducerii personalului birocratic. Guvernul trebuie să reducă masiv aparatul de stat." "Nu diminuarea salariilor este soluţia", a spus preşedintele.
"Îl apreciez extrem de mult pe premierul Boc că încearcă să rezolve această problemă prin negociere, în interiorul coaliţiei. Dar cât poţi să negociezi?"
Întrebat dacă îl lasă în continuare pe premier să lupte singur cu asemenea probleme, Traian Băsescu a spus că "puterea executivă este la guvern, nu la preşedinte". "Eu pot să le spun ce vă spun şi d-voastră acum: măi fraţilor, trebuie să reduceţi cu 20 la sută aparatul de stat!"
"Oprirea hemoragiei din bugetul de stat către aparatul de stat trebuie făcută imediat". "Eu nu ştiu când se va petrece acest lucru, asta vă poate spune premierul Boc".
"Măsura trebuie luată, indiferent de cât de mult ar dori miniştrii să îşi cocoloşească oamenii", a apreciat Traian Băsescu.
Educaţia
"Ne ducem către "Spiru Haret" ca şi cum asta ar fi problema". "Dar problema nu este doar în sistemul privat, este şi în cel de stat".
"Clanurile care sunt în universităţile private sunt şi în cel de stat". "Învăţământul la distanţă, pelagra din educaţie, este răspândit şi în cel de stat", a spus Traian Băsescu. "Doar nu suntem Australia, unde distanţele să fie insurmontabile".
"În România este un abuz împotriva elevilor pentru a menţine catedre", a mai apreciat şeful statului, explicând că situaţia ar fi cauzată de "o înţelegere între politicieni şi sindicatele din educaţie".
Preşedintele Băsescu a acuzat-o pe ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu că prin discuţiile din prezent cu sindicatele ar încerca "să mistifice concluziile comisiei prezidenţiale" privind reforma învăţământului.
"Eu nu spun că profesorul nu este important în tot acest angrenaj, dar trebuie înţeles că elevul trebuie să fie în centrul sistemului de educaţie", a spus preşedintele Traian Băsescu.