Tragedia din Giuleşti, "oricând repetabilă şi la Braşov"
Angajaţii Inspectoratului de Urgenţe şi reprezentanţii direcţiei de sănătate a consiliului judeţean spun că au constatat că numărul de cadre medicale este la jumătatea nivelului prevăzut de norme.
Articol de Mariana Sebeni, Brasov, 27 August 2010, 13:31
În perioada 19-24 august angajaţii ISU, însosiţi de reprezentanţi ai direcţiei de sănătate şi asistenţă medicală a consiliului judeţean, au verificat toate secţiile cu risc crescut din spitalele braşovene.
Pompierii au constatat 46 de deficienţe pentru care ulterior au aplicat 12 avertismente managerilor şi administratorilor.
Pompierii au constatat improvizaţii la instalaţiile electrice, dar şi că în multe situaţii în spitalele braşovene nu se respectă gabaritele minime ale căilor de evacuare, altfel spus uşile sunt prea mici, iar în caz de incendii pot pune probleme mari în evacuarea pacienţilor şi a personalului medical.
S-a constatat că la maternitate, pe secţia de terapie intensivă la noi născuti, din 22 de asistente medicale funcţioneaza doar 15, iar din 10 medici cât prevăd normele sunt încadraţi doar 3.
Mai alarmant este că pe tura de noapte, timp de10 zile pe lună, o singură asistentă medicală trebuie să aibă grijă de 20 de paturi în timp ce prevederile europene prevăd o asistentă la maximum 3 paturi.
Multe din aparate sunt vechi, iar altele nu sunt în stare de funcţionare
Deşii managerii au făcut cereri repetate la Ministerul Sănătăţii, de fiecare dată au primit acelaşi răspuns: "Nu sunt fonduri".
Concluzia echipelor de control este că tragedia de la maternitatea Giuleşti ar putea oricând să apară şi la Braşov.
Concluziile anchetelor vor fi înscrise într-un raport care va fi inaintat ordonatorului principal de credite, în acest caz, consiliul judeţean, care împreună cu managerii de spitale va stabili termene de remediere a deficienţelor.