Tragedia "Colectiv": șase răniți sunt internați în spitale din Olanda
Trei centre medicale pentru arși din Olanda au primit sâmbătă câte doi pacienți din România. Alți 2 răniți au decedat în drum spre spital, respectiv la spitalul din Rotterdam.
Articol de Claudia Marcu, 07 Noiembrie 2015, 19:32
Șase din cei peste 100 de răniți din Clubul Colectiv din București se află internați în spitale din Olanda.
Trei centre medicale pentru arsi din Olanda au primit astazi cite doi pacienti din Romania.
Este vorba de Maastad Ziekenhuis din Rotterdam, Martini Ziekenhuis din Groningen si Rode Kruis Ziekenhuis din Bewerwijk.
Doi dintre cei opt raniti care au transferat simbata dimineata au decedat in drum spre spital si respectiv la spitalul din Rotterdam, in ambele cazuri fiind vorba de un stop cardiorespirator.
Cei doi vor fi repatriati astazi, cu acelasi avion militar care i-a adus dimineata din Romania.
In acest moment ceilalti sase pacienti sunt intr-o stare stabilia, chiar usor imbunatatita fata de moementul in care au ajuns.
Arsurile sunt de la 20 pina la 50%, a declarat pentru Radio Romania medicul chirurg Kees van der Vlies:
"Sunt pacienti cu rani grave si foarte adinci. Prima grijja este sa ii stabilizam foarte bine la terapie intensiva, dupa care vor fi operati de mai multe ori. Recuperarea lor poate dura multe saptamini, daca nu chiar luni de zile."
Kees van der Vlies a tinut sa aprecieze modul in care echipa de medici din Romania a facut trierea la Bucuresti, in ciuda situatiei extrem de dificile.
Medicii olandezi si-au exprimat regretul profund pentru pierderea celor doi pacienti care au decedat la scurt timp dupa aterizarea la Rotterdam, in ciuda eforturilor depuse pentru salvarea lor.
Medicul chirurg Kees van der Vlies si medicul de pe ambulanta Bert Manten au transmis condoleante familiilor celor decedati si au dat asigurari ca inteleg foarte bine suferinta prin care trec.
In 2001, in noaptea anului nou, Olanda s-a confruntat cu o eveniment similar: 17 tineri au murit si 180 au fost raniti in urma unui incendiu izbucnit din cauza artificiilor.
Si ei au fost nevoiti sa isi trimita ranitii in alte tari pentru a fi tratati.
Este posibil ca si alti pacienti din Romania sa fie transferati in Olanda.
La nivelul Ambasadei Romaniei de la Haga s-a format o celula de criza care este la dispozitia pacientilor, dar si a familiilor acestora.
Harta: centrele medicale unde se află internați pacienții români.