Traficul rutier, îngreunat de ninsori
Zonele cele mai afectate sunt în Maramureş, Satu Mare şi Braşov.
Articol de Bogdan Mihai, 14 Octombrie 2009, 20:51
Circulatia rutieră este îngreunată, din cauza ninsorilor abundente, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din nord-vestul ţării, stratul de zăpadă de pe carosabil depăşind 10 centimetri în unele zone, a declarat, miercuri, comisarul Paul Ulieru, de la Centrul Infotrafic al Poliţiei.
Ninsorile au continuat să cadă în judeţul Maramureş, în noaptea de marţi spre miercuri, iar stratul de zăpadă a atins peste 25 de centimetri în Pasul Gutâi, traficul desfăşurându-se în condiţii de iarnă pe DN 18 şi pe DJ 184.
Loghin Mateaş, şeful de sector din cadrul Drumurilor Naţionale Maramureş, a declarat, miercuri dimineaţă, că pe DN 18, în zona Pasului Gutâi, care face legătura între Baia Mare şi zona de nord a Maramureşului, şi în Pasul Prislop, dintre Borşa şi judeţul Suceava, stratul de zăpadă de pe carosabil măsoară până la doi centimetri.
Peste 30 de tone de material antiderapant au fost împrăştiate, în noaptea de marţi spre miercuri, pe DN 17, în Pasul Tihuţa, pentru evitarea blocajelor rutiere, după ce în zonă a nins. Drumarii au mai intervenit cu sare şi nisip şi pe DN 17 C, la Dealul Ştefăniţei şi pe DN 15 A, pe Dealul Herinei.
Pe DN 18, în Pasul Prislop de la Borşa, a nins ceva mai puţin, iar în afara părţii carosabile s-au depus circa 12-13 centimetri, o situaţie similară înregistrându-se şi în zona Pasului Huta, care face legătura între judeţele Satu Mare şi Maramureş.
Pe DN 19, în Pasul Huta, acţionează doar drumarii sătmăreni, pentru că nu au existat utilaje de deszăpezire care să fie trimise în acel sector de drum.
Traficul rutier pe DJ 184 a fost redeschis, după ce marţi, imediat după ninsorile abundente semnalate în zonă, s-a luat decizia redirecţionării circulaţiei rutiere pe DN 18, pentru evitarea blocajelor. Miercuri dimineaţă s-a înregistrat prima ninsoare din acest sezon şi în municipiul Baia Mare.
Precipitaţii mixte de lapoviţă şi ninsoare s-au înregistrat şi în judeţul Braşov, iar reprezentanţii Comandamentului de iarnă întrunit miercuri, susţin că nu sunt probleme din cauza zăpezii şi că sunt pregătiţi să intervină cu utilajele şi materiale antiderapente.
"Noi suntem pregătiţi pentru iarnă şi sper să nu mai existe probleme ca în anii trecuţi şi să nu ne mai confruntăm cu probleme de drumuri blocate din cauza zăpezii sau cu cetăţeni care vor sta în frig în apartamente.
"De acum încolo, în Braşov va fi iarnă până în luna martie. Tocmai de aceea, astăzi, am întrunit Comandamentul de iarnă în ideea de a nu fi prinşi nepregătiţi", a declarat suprefectul Braşovului, Emil Niţă.
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod Galben de ploi şi vijelii. Vizate sunt toate judeţele din România.
Atenţionarea este valabilă în intervalul 13 octombrie ora 06:00 - 15 octombrie ora 12:00. În acest interval, "vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă", potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.