Traficul de persoane este un fenomen ce trece dincolo de graniță în proporție de 63% în UE
Traficul de persoane este un fenomen ce trece dincolo de graniță în proporție de 63% în Uniunea Europeană, a declarat consilierul de stat Mădălina Turza.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Mai 2023, 15:29
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Traficul de persoane este un fenomen ce trece dincolo de graniță în proporție de 63% în Uniunea Europeană, a declarat consilierul de stat Mădălina Turza. Ea a precizat că multe victime sunt exploatate în afara țării de origine și sunt transferate dintr-un stat în altul, iar traficanții profită de diferențele de legislație dintre țări.
Mădălina Turza: ”Până nu vom reduce cererea, adică clienții care sunt dispuși să plătească milioane și milioane de euro sau de dolari ca să cumpere serviciile unei victime, femeie sau copil, traficul nu se va încheia. România se află în aceiași parametri. Avem aproximativ 500 de victime pe an care sunt exploatate în țările Europei Occidentale. Ce s-a schimbat este abordarea pe care noi o avem, un nou mecanism de identificare și referire a victimelor, în care nu numai polițiștii sunt responsabili să le găsească, dar și orice alți oameni care lucrează la firul ierbii. Avem un fond de urgență pentru victime și avem fonduri sau granturi pentru societatea civilă care oferă servicii. Până nu vom pedepsi clienții care cumpără servicii, nu vom putea să avansăm în domeniul traficului.”
Datele arată că România rămâne în top în privința traficului de persoane la nivel european, iar copiii și femeile tinere sunt principalele victime. Profitul anual al traficanților la nivelul Uniunii Europene a fost estimat la 14 milioane de euro. Cifrele au fost prezentate astăzi, la București, la conferința "Abordări noi pentru a combate traficul de persoane", organizată de Asociația eLiberare în colaborare cu Ambasada Suediei în România și Organizația Internațională pentru Migrație, transmite reporterul RRA, Diana Surdu.