Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti este în creştere
Compania Naţională a Porturilor Maritime Constanţa estimează că traficul total va atinge în acest an 68 de milioane de tone.
Articol de Radiojurnal, 08 Decembrie 2021, 21:49
Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti se îndreaptă în acest an spre un nou record absolut, peste valoarea înregistrată în anul 2019, când s-a depăşit recordul anterior, care data din 1988.
Compania Naţională a Porturilor Maritime Constanţa estimează că traficul total va atinge în acest an 68 de milioane de tone. Creşterile cele mai mari se înregistrează la cereale, minereuri, petrol brut şi combustibili minerali solizi. Corespondentul RRA Sorin Cealera transmite:
Porturile maritime româneşti înregistrează o creştere semnificativă a traficului de mărfuri faţă de anul trecut, cu 15% la traficul maritim şi cu 8,7% la cel fluvial.
Florin Goidea, directorul general al Companiei Naţionale a Porturilor Maritime Constanţa: Este record absolut al portului Constanţa. Înainte de '89 au fost 62 de milioane de tone, iar în 2019 au fost 66. Estimăm că vom ajunge la 68 de milioane de tone anul acesta, dar ce e foarte important e că exportul este preponderent, asta datorită cerealelor. Peste 20% este creştere numai la export.
Traficul de cereale atinge 23,78 milioane de tone, care raportat la cele 20 de milioane de tone înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut înseamnă o creştere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria portului Constanţa:
Florin Goidea: Da, este un hub de cereale al Europei. Este cel mai mare port cerealier din Europa. Aceste cereale ajung în nordul Africii, în Maghreb, Coreea de Sud, peste tot.
Recent au fost finalizate două proiecte pe fonduri europene, care sporesc siguranţa navigaţiei prin creşterea adâncimii şenalelor şi bazinelor în port şi implementarea unei dane specializate de adâncimi mari, care permite intrarea navelor de pescaj de până la 19 metri.