Tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun se pierde în România
Tot mai puţini români aleg să recurgă la această modalitate pentru a avea carne de sărbători.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2019, 09:06
Tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun se pierde în România.
Tot mai puţini români aleg să recurgă la această modalitate pentru a avea carne de sărbători.
Pesta porcină, dar şi noile reglemetări sunt două din cauzele acestei evoluţii.
Corespondentul RRA în Mureş, Marcela German, vine cu detalii: "În pieţele agroalimentare din Mureş, pe vremuri, crescătorii de porci vindeau animale vii sau, după ce s-a interzis, veneau şi îşi făceau reclamă la porcii pe care îi avea acasă de vânzare.
Astăzi nu mai sunt deloc animale vii.
Şi medicii veterinari au remarcat că s-a redus numărul celor care sacrifică porci în gospodărie.
Tranzacţiile au devenit complicate odată cu noile prevederi privind transportul de animale introduse recent şi în Mureş, după ce s-a indentificat pestă porcină africană la doi mistreţi.
Mai este varianta de a apela la abatoare, care sacrifică din complexul propriu.
Nici acestea nu mai prea au cerere din partea populaţiei, aşa că celor care vor carne de porc pe masa de sărbători le mai rămâne să cumpere din magazin, unde însă carnea s-a scumpit peste noapte cu 30%.
Vânzătorii nu ne dau veşti bune, ei spun că anul viitor va mai urma un val de scumpire a produselor din porc."