Totul despre obligațiile șoferilor pe timpul iernii
Cei ce nu respectă obligațiile legale riscă amenzi și chiar reținerea talonului mașinii.
Articol de Alex Lancuzov, 06 Ianuarie 2016, 11:40
472 de lei, amenda minimă pentru lipsa anvelopelor de iarnă și reținerea certificatului de înmatriculare
Sancțiuni :
Iarna trecută (2014-2015) polițiștii rutieri au aplicat în toată țara aproximativ 1000 de amenzi pentru nerespectarea legislației în privința echipării mașinilor cu anvelope de iarnă.
Șoferii care nu au montate anvelope corespunzătoare pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă o sancțiune de cel puțin 472 de lei – (dacă este achitată în două zile lucrătoare) dar și reținerea talonului mașinii (fără drept de circulație).
Poliția Rutieră va restitui certificatul de înmatriculare numai cu o dovadă eliberată de la o unitate a Registrului Auto Român care să ateste că mașina este echipată corespunzător cu anvelope de iarnă.
Utilizarea anvelopelor pentru sezonul rece este obligatorie pentru toate punțile autovehiculului și nu are legătură cu perioada calendaristică, legislația făcând referire la starea carosabilului.
La autovehiculele de transport marfă și persoane este obligatorie montarea lanțurilor antiderapante pe puntea de tracțiune.
Pentru administratorii care nu deszăpezesc corespunzător drumurile, poliția rutieră poate aplica o sancțiune cuprinsă între 21 și 100 de puncte fără posibilitatea de a achita jumătate din cuantumul minim al amenzii, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.
Caracteristici tehnice :
Anvelopele pentru toate anotimpurile denumite comercial ,,all seasons” sunt acceptate dacă au și marcajele specifice gumelor de iarnă (MS, M.S, M&S Mud and Snow – noroi și zăpadă). UZURĂ (adâncimea profilului principal ¾ din lățimea benzii de rulare) : În plus la controalele pe care Poliția Rutieră le efectuează împreună cu echipele Registrului Auto Român se verifică și profilul anvelopelor : se acceptă un grad de uzură de cel mult 1,6 mm indiferent de tipul gumei.
Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).
Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate.
Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii, precizează Poliția Rutieră.
Alte amenzi ,,de iarnă”
9 -20 puncte penalizare și pentru parbrize necurățate sau plăcuțe murdare.
Pe lângă prevederile legate de utilizarea anvelopelor de iarnă conducătorii de autovehicule sunt obligați să mențină parbrizul, luneta, geamurile laterale și plăcuțele de înmatriculare curate, în caz contrar amenda minimă este tot de 472 de lei și 6 puncte de penalizare.
De asemenea instalațiile de climatizare, degivrare și iluminare trebuie să fie în stare de funcționare.