Tot mai mulți oameni cad victime intoxicării cu dioxid de carbon
Medicii îi avertizează pe oameni să nu intre în încăperile în care fierbe vinul și care nu au o ventilație corespunzătoare.
Articol de Marcela Petcu, 27 Septembrie 2022, 15:15
Tot mai mulți oameni cad victime intoxicării cu dioxid de carbon, mai ales în această perioadă a anului. Principala cauză o constituie neaerisirea corespunzătoare a spațiilor în care fermentează mustul.
Potrivit specialiștilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu, nu se recomandă ca fermentarea mustrului să aibă loc în spații închise.
"Să nu pună mustul la fermentat în spații închise și să nu intre în încăperile în care fierbe vinul fără a asigura o ventilație corespunzătoare. De asemenea, aceștia trebuie să verifice concentrația de oxigen din încăperea în care intră, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care aceasta se va stinge, înseamnă că în acea încăpere nu există suficient oxigen și nu trebuie să intre", spune Nicoleta Beianu, purtător de cuvânt ISU Giurgiu.
Medicii atrag atenția că intoxicația cu gaze de fermentație creează mari probleme.
"Simptomele asociate cel mai frecvent cu intoxicarea cu dioxid de carbon sunt amețeală, cefalee, vărsături, greață, tahicardie și tahipnee. Atunci când nu se intervine rapid, progresia este către confuzie, aritmie cardiacă, convulsii, stare comatoasă și ulterior se poate ajunge până la deces", a explicat David Edelstein, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Giurgiu.
Medicii îi avertizează pe oameni să nu intre în încăperile în care fierbe vinul și care nu au o ventilație corespunzătoare. Cei care intră totuși în spații închise trebuie să aerisească înainte încăperea și să verifice nivelul oxigenului din aceasta.