Tot mai mulţi bugetari renunţă la locurile de muncă
Diminuarea salariilor, dar şi faptul că funcţionarii nu au voie să aibă alte activităţi care să le aducă venituri, îi determină să renunţe la serviciul din instituţiile statului.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 25 August 2010, 14:55
După diminuarea salariilor, angajaţii la stat se gândesc tot mai des să renunţe la locul de muncă.
Potrivit liderului unuia dintre sindicatele la care funcţionarii sunt afiliaţi, Sebastian Oprescu, se constată o tendinţă printre aceştia, mai ales în zonele sărace.
Semnale vin în ultima vreme din Vaslui, Suceava sau Hunedoara.
Sebastian Oprescu spune că diminuarea salariilor, dar şi faptul că funcţionarii nu au voie să aibă alte activităţi care să le aducă venituri, şi chiar imaginea proastă care li s-a făcut în ultima vreme, îi determină să renunţe la serviciul din instituţiile statului chiar şi în condiţiile în care piaţa muncii nu le oferă multe variante.
În Vaslui, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se confruntă cu o criză fără precedent, iar conducerea crede că riscă să rămână fără personal din cauza valului de demisii din ultima perioadă.
"Tocmai mi-am depus demisia pentru că nu se mai poate sta în sistem în 300, 400 de lei pe lună, e o mizerie. Şi cu ziua dacă m-aş duce aş lua 40-50 de lei pe zi şi mâncarea de la om şi totuşi aş ieşi la vreo 700, 800 de lei pe lună. Vedeţi, nu se mai poate, de asta mi-am depus demisia", a declarat vasluianul Constantin Pricop.
El este doar unul din cei peste 200 de angajaţi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui care după 14 ani de muncă în sistem se vede nevoit să renunţe la locul de muncă din cauza faptului că salariul i s-a redus la jumătate.
În faţa unor astfel de situaţii directorul executiv al instituţiei, Ionel Ştefănică Armeanu, a explicat că este practic imposibil să convingă oamenii să rămână în sistem cu asemenea salarii şi se teme că, dacă lucrurile nu vor lua o întorsătură pozitivă, nu este exclusă închiderea unor centre de asistenţă socială şi protecţia copilului din Vaslui.
"S-a accentuat în ultimul timp, sunt peste trei - patru plecări pe săptămână din sistem şi am ajuns la unele centre încât toată lumea să facă supravegherea copiilor şi să cedăm, dacă vreţi, din calitatea serviciilor pe care le acordăm, mai ales acele de consiliere psihologică a copiilor.
"Nu ştiu unde vom ajunge dacă vom merge în felul acesta, întrucât toate posturile sunt blocate şi nu putem face nicio angajare, iar de la începutul anului şi până acum avem cam 200 de ieşiri din sistem. În curând ne vom vedea în situaţia ori să închidem anumite centre, ori să reducem toate serviciile şi să asigurăm doar hrană şi supraveghere pentru copii", a declarat Ionel Ştefănică Armeanu.
În judeţul Vaslui există în prezent 20 de centre de ocrotire a adulţilor aflaţi în situaţii dificile, precum vârstnicii singuri sau persoanele cu handicap, şi 13 centre pentru protecţia copiilor.
Conducerea instituţiei avertizează că orice restrângere de activitate ar însemna ca aceşti beneficiari să ajungă în situaţii extreme, deoarece cei mai mulţi dintre ei se află de ani de zile în grija exclusivă a statului.