Topul amenzilor primite de firmele din România
Cu 147,97 de milioane de lei pentru abuz de poziţie dominantă, compania de telefonie mobilă Orange ocupă prima poziţie în topul celor mai amendate firme din România de către Consiliul Concurenţei.
Articol de Ionuţ Dragu, 11 Ianuarie 2012, 08:44
Orange România conduce într-un top al amenzilor date de Consiliul Concurenţei companiilor din România, de la înfiinţare, pentru încălcarea legilor concurenţei de piaţă.
Operatorul de telefonie mobilă a fost amendat cu 147,97 milioane lei, fiind acuzat de abuz de poziţie dominantă.
Acesta este urmat de concurentul din domeniu, Vodafone România, care a fost amendat cu 120,34 milioane lei, pentru abuz de poziţie dominantă în piaţă.
Pe locul trei este Compania Naţională Poşta Română (CNPR), cu o amendă de 103,37 milioane lei, primită pentru abuz de poziţie dominantă.
Amenda este din 2010 şi CNPR este în termenul în care poate ataca decizia Consiliului Concurenţei la Curtea de Apel Bucureşti.
În top-ul amenzilor urmează producătorii de ciment, fiind acuzaţi că ar fi participat la un cartel de fixare a preţurilor în 2005.
În urma investigaţiilor derulate de echipele Consiliului Concurenţei, grupul Lafarge Romcim SA a fost amendat cu peste 37,72 milioane lei, Holcim (România) SA a fost amendat cu 29 milioane lei şi Carpatcement Holding SA, cu peste 31,32 milioane lei.
În sectorul medical au fost amendate patru companii de pe piaţa insulinei, pentru încheierea şi punerea în practică a unei înţelegeri de împărţire a pieţei, în 2008.
Acestea au primit amenzi totale de 83,69 milioane lei.
De asemenea, a fost amendat un grup de 10 distribuitori de medicamente, cu amenzi ce totalizează 51,52 milioane lei, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale.
În sectorul transporturilor, CFR Marfă SA a fost amendată, în 2006, cu 26,98 milioane lei, pentru abuz de poziţie dominantă.
De asemenea, cinci operatori fluviali au fost amendaţi, în 2005, cu amenzi ce totalizează 11,02 milioane lei, pentru participare la un cartel de fixare a tarifelor.
Agenţii economici care activează pe piaţa serviciului de retransmisie prin cablu a programelor TV au fost amendaţi cu 25,95 milioane lei, în 2006, pentru înţelegere şi abuz în domeniu.
Companiile petroliere vizate de amenzi record
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că principalele companii petroliere din România au fost sancţionate cu 880 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din cifra de afaceri pe 2010, pe motiv că s-ar fi înţeles să retragă în 2008 de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium.
Bogdan Chiriţoiu a adăugat că Petrom a primit cea mai mare sancţiune, ca iniţiator.
Această amendă reprezintă cea mai mare sancţiune dată de Consiliul Concurenţei în România, a mai afirmat Bogdan Chiriţoiu.
Până la publicarea deciziei Consiliului Concurenţei pe siteul oficial, OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing consideră sancţiunile aplicate ca fiind nejustificate şi vor contesta în instanţă decizia instituţiei de a aplica amenzi totale de 503,8 milioane de lei.
De asemenea, Rompetrol Downstream va contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4.
Grupul Rompetrol consideră concluziile raportului de investigaţie total nejustificate şi nedovedite.