Top decizii în 2010 în sistemul sanitar
Printre deciziile adoptate anul trecut în cadrul sistemului sanitar se numără introducerea cardului de sănătate şi a sistemului de coplată.
06 Ianuarie 2011, 11:50
Ministerul sănătăţii se declară decis să reformeze funcţionarea sistemului sanitar.
Pentru anul 2011, cele mai importante proiecte pentru ministerul sănătăţii sunt introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi mai multe măsuri care vizează pregătirea tinerilor medici, se prezintă într-un comunicat al ministerului sănătăţii.
Referitor la introducerea cardului de sănătate, imprimeria naţională a anunţat ministerul sănătăţiii că va începe producţia acestuia la sfârşitul lunii ianuarie 2011.
Reorganizarea unităţilor sanitare se va realiza, în principal prin comasare sau prin prin desfiinţare atât pentru reţeaua ministerului sănătăţii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale.
De asemenea, ministerul sănătăţii a început demersurile pentru ca absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005 să se poată angaja într-o unitate sanitară chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat.
Dacă anul 2010 a adus majorări radicale ale sumelor plătite de bolnavi pentru reţetele compensate, 2011 anunţă un nou val de plăţi pentru cei care contribuie la sănătate.
Printre deciziile adoptate anul trecut în cadrul sistemului sanitar se numără introducerea cardului de sănătate, a sistemului de coplată şi verificarea la domiciliu a angajaţilor aflaţi în concediu medical.
Cardul de sănătate va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze serviciile medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem, care vor primi la rândul lor un card medical profesional.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că doreşte ca Imprimeria Naţională să le emită începând cu 1 ianuarie, pentru a deveni operaţional pe parcursul lui 2011.
Cardul se emite individual şi va fi eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate la care este înscris fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Acesta va dovedi calitatea de asigurat, înlocuind vechea adeverinţă sau carnetul de asigurat.
Potrivit unui proiect de legi adoptat în luna noiembrie de guvern, începând cu jumătatea anului 2011, va fi introdus sistemul de coplată în sistemul sanitar.
Coplata reprezintă o contribuţie personală a pacientului la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale.
Ministrul Attila Cseke a estimat că prin noul sistem de coplată o consultaţie la medicul de familie o să fie la o valoare de 5 lei, iar o consultaţie la spital va fi la o valoare de 10 lei.
Ca urmare a tragediei petrecute la maternitatea Giuleşti, în care mai mulţi bebeluşi au ars de vii, autorităţile au decis deblocarea a 2.322 de posturi din sistemul sanitar.
Conform listei cu deblocările din sistemul sanitar, asistentele medicale au rezervate 1.075 de locuri, iar medicii 963.
Potrivit unei decizii din luna mai, angajaţii aflaţi în concediu medical pot fi verificaţi la domiciliu, dar numai la cererea angajatorului.
Reglementările prevăd că angajatorul poate cere poliţiei să verifice dacă angajatul se află la domiciliu, dar nu are voie să intre în casa pacientului.
În cazul în care acesta nu este găsit la domiciliu, se sistează plata concediului medical.
O altă decizie adoptată de guvern în 2010 prevede trecerea spitalelor în subordinea comunităţilor locale, decizie precedată de reducerea numărului de paturi de spital, dar şi a posturilor de directori.
Aproximativ 370 de spitale au trecut în subordinea administraţiei publice locale, rămânând astfel în subordinea ministerului sănătăţii doar 62 de unităţi.
Ministrul Cseke Attila a explicat că descentralizarea înseamnă că managerul spitalului va putea fi numit în urma unui concurs organizat de Consiliul de Administraţie, în care reprezentanţii autorităţii locale vor avea majoritate.