Tomograf de 1,7 milioane lei, nefolosit de un an
Complicată e și problema consumului mare de energie necesară funcționării aparatului; acesta poate ajunge la 120.000 de lei anual.
![Tomograf de 1,7 milioane lei, nefolosit de un an](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F7%2F205779%2F1738946718597ff2fc.jpeg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Mihai Bădescu, 07 Februarie 2025, 18:33
De mai bine de un an, un echipament computer tomograf în valoare de 1,7 milioane de lei stă nefolosit în oraşul Baia de Aramă, din judeţul Mehedinţi, deoarece responsabilii în domeniu nu au reuşit să obţină autorizaţiile necesare pentru punerea în funcţiune a acestuia. În tot acest timp, localnicii fac zeci de kilometri, până la Târgu Jiu, Motru, Drobeta-Turnu-Severin sau Craiova pentru o investigaţie CT. Relatează corespondentul RRA, Mihai Bădescu :
Reporter: Într-un spital situat într-o zonă de munte echipamentul este așteptat de localnici dar și de medici, mai ales pentru urgențele medicale.
-: Te programează la Motru, la Târgu Jiu, la Severin, distanță mare pe care și eu la fel am făcut-o. Ei nu aduc nici medic de altă profesie decât asta.
-: Ar fi foarte necesar pentru că oamenii nu s-ar mai deplasa.
-: Ar fi important, necesar că ne ducem prin Târgu Jiu, Severin, Timișoara. Cine trebuie să urgenteze, lipsă de interes ...
Relu Iovan, radiolog: Eu mai lucrez și în alt spital și chiar am pacienți din zonă sunt foarte mulți și de aici aleargă 50 de kilometri la Târgu Jiu,70-80 de km la Severin, 30 de km la Motru, dar viața omului atârnă de un fir când este vorba de un accident vascular, un accident hemoragic, un traumatism - mai ales că în zonă s-au întâmplat multe accidente de muncă.
Un an le-a trebuit autorităților pentru obținerea autorizațiilor de instalare a echipamentului, dar mai sunt necesare și alte avize care trebuie luate de spital.
Constantin Podaru, administrator public: În momentul acesta spitalul și orășenesc are nevoie de obținerea autorizației de funcționare, din păcate pentru noi trebuia să fie obținută, dar lipsa unui buget care să ne poată permite cheltuielile legate de obținerea acestei autorizații, discuțiile au fost făcute, imediat ce există buget în mod sigur se va obține.
Relu Iovan, medic: Momentan suntem la dosarele pentru autorizația de funcționare, care se lucrează la ele.
De ce credeți că durează atât de mult:
Relu Iovan: Nu pot să știu, acum birocrația din România durează.
Complicată e și problema consumului mare de energie necesară funcționării aparatului. Acesta poate ajunge la 120.000 de lei anual, mult pentru bugetul mic al spitalului.