Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Toate pensiile au fost recalculate”

"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Raul Giuglea.

”Toate pensiile au fost recalculate”
Foto: pixabay.com

Articol de Radio România Actualităţi, 22 August 2024, 09:10

Emisiunea: "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu

Primele decizii de recalculare a pensiilor au ajuns la beneficiari. Toate deciziile vor fi distribuite de poștași până la finalul lunii, iar pensiile recalculate vor fi virate începând cu luna septembrie.

Unele categorii de pensionari vor primi mai mult, dar există situații și cu pensii mai mici. Tocmai de aceea discutăm pe această temă de interes general cu Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii și invitatul nostru la "Apel matinal". Bună dimineața!

Bună dimineața vă spun și eu! Bună dimineața și ascultătorilor Radio România!

Da, o nouă formulă de calcul a pensiilor, așteptată cu mare, mare interes. Aveți idee procentual câte dintre decizii s-au distribuit deja?

Știu că au fost emise până în momentul de față toate deciziile, respectiv 4,6 milioane de decizii de recalculare. Toate acestea au fost transmise încă de săptămânile trecute către Compania Națională Poșta Română. Din datele pe care le avem de la partenerii noștri, de la Poșta Română, se apropie de un milion numărul de decizii de recalculare care au fost deja livrate către pensionarii din România.

Dar numeric, tot din datele pe care le aveți, câți pensionari vor beneficia de un venit mai mare?

Din cele 4,6 milioane de pensii care sunt în momentul de față în sistemul public de pensii, 3,8 milioane, reprezentând 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. Este foarte important ca toți pensionarii să cunoască faptul că nicio pensie nu scade și că în spatele întregii reforme este o muncă minuțioasă de evaluare - dosar cu dosar - a situației fiecărui pensionar din România. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeași formulă, astfel încât să fie eliminate inechitățile care apăruseră în funcție de legislația care s-a aplicat în momentul ieșirii la pensie. Inclusiv persoane din aceeași categorie profesională, din aceeași familie ocupațională, suportau inechități pentru că se pensionaseră în momente diferite.

Da, au fost anumite probleme apărute, pentru că mulți dintre pensionari au primit pensii mai mici decât în luna precedentă. Înțeleg că la nivel guvernamental s-a luat decizia ca să nu mai existe o astfel de problemă. Rămâi cu pensia pe care ai avut-o, în niciun caz nu-ți va scădea; acesta este adevărul?

Da, acesta este adevărul, nicio pensie nu scade - este esența care a stat la baza reformei ca nicio pensie să nu fie micșorată. Sunt pensii care sunt menținute la același cuantum, chiar dacă în decizia de recalculare apare o valoare inițială mai mare și o valoare ca urmare a recalculării mai mică, va fi menținut cuantumul cel mai favorabil pensionarului. Sunt creșteri medii din cele peste 3,8 milioane de pensii care sunt majorate ca urmare a recalculării de 622 lei. Și vă dau un exemplu: în iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei; în septembrie 2024, pensia medie pe sistemul public de pensii din România este de 2.761 lei. Deci pensia medie în România crește, ca urmare a aplicării Legii numărul 360/2023, cu mai bine de 500 lei.

Blocul Național Sindical spune că tariful pentru obținerea unei adeverințe de la Arhivele Naționale cu veniturile realizate poate ajunge și la 2.800 lei. Pot fi mai micșorate aceste tarife, astfel încât să fie accesibile pensionarilor?

Aici trebuie spus un lucru: că până acum, în toate legislațiile anterioare, veniturile nepermanente, și mă refer aici la sporuri, la al 13-lea salariu, la acord global și alte venituri care au fost cu caracter nepermanent, nu erau valorificate la pensii. Legea actuală aduce câteva îmbunătățiri în special pentru veniturile pensionarilor, în sensul că aceste sume pe care ei le-au câștigat și care au fost purtătoare de contribuţii de-a lungul perioadelor sunt valorificate la pensii. Mai exact, aduc bani în plus fiecărui pensionar din România care a avut astfel de venituri. Și pentru acest lucru trebuie aduse adeverințe, însă doar dacă sunt venituri care au fost înregistrate înainte de aprilie 2001 trebuie aduse, pentru că după aprilie 2001 toate au fost într-o sistem informatic și nu este necesar să fie adus niciun document. Dacă angajatorul este în continuare activ, se poate solicita, se poate adresa pensionarul angajatorului pentru eliberarea acestor adeverințe, fără niciun cost. Are angajatorul obligația, potrivit legii, să elibereze gratuit, în termen de 15 zile, aceste adeverințe cu veniturile nepermanente pe care le-a avut pensionarul. Doar în situația în care angajatorul a fost desființat, arhivele au fost preluate de operatori privați; și cu privire la această situație despre care ne spuneți dumneavoastră, Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale a sesizat încă din primele luni ale acestui an, atât Consiliul Concurenței, cât și Arhivele Naționale, cu privire la practicile pe care ni le-au sesizat pensionarii legate de tarifele pe care le practică acești operatori privați, astfel încât să fie făcute verificări și pensionarii să nu plătească sume atât de mari.

Până când pot depune cei interesați aceste adeverințe de vechime?

Legea prevede două situații. Dacă sunt depuse înainte de 1 septembrie 2024, sunt valorificate în termen de maxim șase luni, dar începând cu luna septembrie. Adică, dacă presupunem că sunt făcute recalculările acestea, a doua etapă a recalculării în luna decembrie, va primi și din urmă, începând cu luna septembrie, adică septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie. Dacă sunt depuse după data de 1 septembrie, vor fi valorificate începând de luna următoare. Deci, pensionarii nu este recomandat să se grăbească să depună aceste documente acum, în ultimele luni, ultimele zile înainte de septembrie, pot depune și după, sunt primite oricând toate aceste documente.

Întrebări punctuale venite de la ascultători. Pensiile de urmaș vor crește?

Toate pensiile au fost recalculate, iar la pensia de urmași este calculată în funcție de venitul pe care l-a avut susținătorul decedat. Dacă în urma recalculării venitul a crescut în pensia de bază a susținătorului decedat, va crește și pensia actualului titular care beneficiază de această pensie de urmaş. Cine beneficiază de pensie de urmaș - soțul supraviețuitor sau copiii persoanei care a decedat, în condițiile în care persoana susținătoare era pensionară sau avea posibilitatea să se pensioneze.

Dar ce se întâmplă cu pensiile militare și cu cele speciale?

Aceste pensii sunt calculate pe baza unor legi speciale. Există și aici o reformă care a fost realizată la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în sensul că aici au fost introduse noi forme de impozitare a părții necontributive a acestor pensii care sunt încasate în sisteme neintegrate de pensii.

Se mai iau în calcul și grupele de muncă?

Da, sunt în continuare menținute toate beneficiile pentru grupele de muncă. În continuare, cei care sunt încadrați atât în condiții speciale, cât și în condiții deosebite, sau cum se numeau înainte de 2001, grupa întâi și grupa a doua de muncă, beneficiază în continuare de reducerea vârstei de pensionare, beneficiază în continuare de o majorare a punctajului pe care îl au la pensie. De asemenea, beneficiază de o majorare procentuală a punctului de pensie, însă cei care se pensionează începând cu data de 1 septembrie vor beneficia de o majorare în număr de puncte a pensiei, respectiv 0,25 de puncte pentru cei care sunt în condiții deosebite și 0,5 puncte anuale pentru cei care sunt încadrați în condiții speciale. E foarte important de spus aici că toate aceste condiții deosebite și condiții speciale de muncă nu vor mai exista începând cu anul 2035. Este obligatoriu ca angajatorii să îmbunătățească condițiile de muncă pe care le oferă angajaților, astfel încât să fie asigurată o sănătate și securitate în muncă mai bună.

Mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru discuția pe care am purtat-o la "Apel matinal"./editor Florin Lepadatu/

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern