Tinerii, afectaţi de bolile vârstei a treia
Potrivit OMS, 7.3% din tinerii cu vârste între 20 şi 45 de ani suferă un atac vascular cerebral. Și infarctul miocardic este diagnosticat tot mai des la pacienți sub 30 de ani.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 21 August 2014, 12:26
România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa si mortalitatea cauzate de bolile vasculare cerebrale.
Vârsta la care apar aceste probleme a scăzut dramatic, până la 30 de ani, avertizează medicii.
Conform statisticilor alcătuite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 7.3% din tinerii cu vârste între 20 şi 45 de ani suferă un atac vascular cerebral.
Persoane cu vârste până în 30 de ani ajung la spital cu infarcturi miocardice, care reprezintă principala cauză de deces în lume.
Cauzele sunt stresul, fumatul și alimentația incorecta.
Doar o treime din pacienţii cu AVC se recuperează
Anual au loc 300 de accidente vasculare cerebrale (AVC) noi la 100.000 de locuitori, cu 100 mai mult decât media europeană.
Doar o treime din pacienţii cu AVC se recuperează.
Restul, fie rămân cu handicap permanent, fie mor în primul an după eveniment.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10% din decesele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de AVC, această afecţiune fiind pe locul doi, după cancer şi boli cardiovasculare, în topul problemelor mortale.
Medicii sunt alarmați de numărul tot mai mare al tinerilor care ajung la spital cu aceasta afecțiune.
Cel mai tânăr pacient tratat de medicii din Botoșani are 19 ani.
"Tinerii nu prea merg să se caute și atunci se considera clinic sănătoși, că nu au nicio boală. La momentul la care vin spun că nu au avut niciodată nimic, că nu au fost niciodată la spital, dar de fapt sunt mari hipertensivi sau dislipidemici sau fibrilanți ", spune medicul neurolog Emilia Iavorenciuc.
Infarctul miocardic, diagnosticat tot mai des la pacienți sub 30 de ani
Și infarctul miocardic este diagnosticat tot mai des la pacienți sub 30 de ani.
Peste 40 de români mor zilnic din cauza infarctului miocardic, principala cauză de deces în lume.
Lunar, la secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Botoșani, ajung în medie câte 10 tineri cu acest diagnostic.
"Dacă noi pe vremea când făceam facultatea, învățam din cărți că la infarct sunt predispuși pacienți peste 40-50 de ani, grași, obezi, fumători, acum nu.... pacienți de 29 de 30 de ani vin cu infarcturi moiocardice, probabil legate de alimentație, de stres și de fumat ", susține Maria Matei, șeful secției Cardiologie în cadrul spitalului Județean Mavromati.
Fumatul, alimentația necorespunzătoare, obezitatea, hipertensiunea, colesterolul sau diabetul, sedentarismul sau probleme sociale sunt factorii de risc care pot duce la apariția acestor boli specifice vârstnicilor.
În ambele cazuri, specialiștii recomandă controale medicale regulate și un mod de viață cât mai sănătos.