Timişoara - "primul oraş liber de comunism"
În urmă cu 24 de ani, la 20 decembrie, oraşul Timişoara era declarat "primul oraş liber de comunism".
Articol de Radiojurnal, 20 Decembrie 2013, 14:50
În urmă cu 24 de ani, la 20 decembrie, oraşul Timişoara era declarat "primul oraş liber de comunism".
După mai multe zile de proteste, muncitorii au intrat în grevă, militarii s-au retras de pe străzi, iar din balconul Operei, protestarii au dat citire revendicărilor.
Astăzi, mai mulţi revoluţionari s-au strâns în Piaţa Victoriei din Timişoara, iar după cum relatează corespondenta noastră Alina Bujancă, sunetul sirenelor a marcat amintirea zilei de 20 decembrie 1989.
Sirenele au sunat astăzi la ora 12:00 timp de trei minute în centrul oraşului pentru a marca momentul în care în urmă cu 24 de ani
Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România.
Timişorenii şi-au amintit că pe 20 decembrie 1989 fabricile au intrat în grevă, muncitorii au pornit în coloane pe străzi, armata s-a retras în cazărmi şi cei peste 150.000 de oameni adunaţi în Piaţa Victoriei au strigat "Libertate!".
Şi în municipiul Logoj, al doilea oraş liber de comunism din România, au avut loc astăzi depuneri de coroane şi o şedinţă festivă, iar după-amiază la Timişoara va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii care încheie ciclul de manifestări comemorative desfăşurate pe parcursul întregii săptămâni la Timişoara dedicate evenimentelor petrecute acum 24 de ani, care au dus la căderea comunismului.
Şi la Sibiu sunt organizate azi ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane de flori la monumentele ridicate în memoria celor căzuţi în Decembrie '89, iar la ora 12:00 clopotele tuturor bisericilor din oraş au bătut timp de 3 minute.
În urmă cu 24 de ani, la Sibiu, au murit peste 100 de oameni, iar alţi aproape 300 au fost răniţi.
Sibiul este, dealtfel, oraşul cu cele mai multe victime, raportat la numărul de locuitori.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Vulcan, a stat de vorbă, la unul dintre evenimentele de azi, cu preşedintele Asociaţiei Răniţilor în Revoluţie din Sibiu, Mircea Risti.
"Aici la Sibiu chiar s-a tras. S-au tras aproape două milioane şi ceva de cartuşe şi a fost un schimb foarte aprig între unităţile militare, între 1512 poliţie.
"Deci aici au căzut cei mai mulţi, în jurul celor două unităţi.
"Dar, este păcat, pentru că eroii cred că se mişcă în mormânt pentru că nu s-au îndeplinit idealurile noastre pe care ni le-am dorit atunci", a spus Mircea Rosti.
Şi la Bucureşti au început manifestările de comemorare a Revoluţiei.
Ministerul Apărării a organizat ceremonii militare la Monumentul închinat eroilor martiri din Popeşti-Leordeni, precum şi la Troiţa din faţa Crematoriului Cenuşa din Bucureşti.
În acest loc, în ziua de 20 decembrie 1989, au fost incinerate cadavrele a 43 de revoluţionari, aduse de la Timişoara, iar cenuşa lor a fost îngropată la Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti.
Mâine, în 21 decembrie, sunt programate comemorări la Cimitirul Eroilor Revoluţiei şi în mai multe locuri din centrul Bucureştiului, precum şi la sediile Radioului şi Televiziunii publice.