Timişoara, pepinieră de specialişti în IT
Universitatea de Vest din Timişoara, care dispune de al doilea computer ca putere din Balcani, a semnat un acord care prelungeşte pentru o perioadă de cinci ani colaborarea cu IBM.
Articol de Alina Bujancă, 25 Noiembrie 2015, 05:51
Una din industriile care a continuat să crească, în pofida încălzirii globale, este cea informatică, iar Universitatea de Vest din Timişoara, care dispune de al doilea computer ca putere din Balcani, a semnat astăzi un acord strategic care prelungeşte pentru o perioadă de cinci ani colaborarea cu gigantul informatic IBM.
Vor fi introduse elemente de curriculum care să îi sprijine pe studenţi să obţină mai uşor locuri de muncă importante în domeniu.
Timişoara a devenit în ultimii ani o adevărată pepinieră de specialişti în IT, care au ajuns să facă parte din corpul de elită al marilor companii din ţară şi din străinătate, lucrează în centre de cercetare din lume în domeniul tehnologiilor de vârf sau şi-au deschis propriile afaceri.
La această performanţă a contribuit şi Universitatea de Vest din Timişoara, care a ales să colaboreze cu experţi din mediul de afaceri, pentru a se adapta la provocările societăţii informaţionale şi la cerinţele de pe piaţa muncii.
În acest context, universitatea a reînnoit astăzi un acord de colaborare pe care îl are de cinci ani cu compania IBM pentru pregătirea studenţilor, iar în baza acestuia universitatea îşi va adapta programele de studii la noile cerinţe.
"Dacă acum cinci ani am deschis un laborator de /.../, care a fost folosit de studenţi pentru a obţine anumite abilităţi, acum vorbim despre /.../, despre mobilitate, despre Data analytics, vorbim de Social network şi, nu în ultimul rând, de securitate. Acest complex este oferit de experţi IBM şi Universitatea are şi ea o anumită expertiză în ceea ce priveşte calculul /.../, calculul de înaltă performanţă şi, în final, câştigătorul va fi, de aici, şi studentul şi tânărul cercetător, pe care îl formăm în cadrul univeristăţii", a spus prorectorul Viorel Negru.
Reprezentantul companiei americane România, Ron Caron a explicat că prin această colaborare este adusă la Timişoara experienţa unor specialişti din întreaga lume.
"Vrem să aducem experienţa noastră din diferite zone ale lumii aici la Timişoara. Lumea noastră se schimbă foarte repede şi trebuie să punem la dispoziţia viitorilor specialişti tehnologii de ultimă oră, pentru a-i ajuta să obţină abilităţile de care au nevoie pentru a-şi construi o carieră oriunde în lume", a afirmat Ron Caron.
Universitatea de Vest din Timişoara deţine, de altfel, şi cel mai puternic calculator din România, BlueGene/P, achiziţionat printr-un proiect european care a permis realizarea unor proiecte complexe de cercetare academică.
"Am pornit simplu, cu un mic cluster, ulterior, în 2009, am extins la un cluster de 400 de coruri, iar în momentul acesta avem acest supercalculator, cel mai puternic din ţară, cu o capacitate de 4000 de coruri. Aceste facilităţi pe care le avem ne-au permis să accesăm o serie de fonduri astfel încât suntem în Balcani a doua unitate principală pentru calcul de înaltă performanţă. Ca urmare, nu numai cercetătorii noştri din universitate sau din Timişoara accesează aceste facilităţi, dar şi colegii noştri din zona Balcanică", a spus managerul Centrului de Supercalcul al Universităţii, Dana Petcu.
Pe de altă parte, în condiţiile în care cel puţin în vestul ţării numărul absolvenţilor în IT este mai mic decât cel al locurilor vancante din acest domeniu, mediul academic îşi propune suplimentarea numărului de locuri la facultăţile din acest domeniu.