Timișoara: Manifestări consacrate împlinirii a 34 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Decembrie 2023, 23:17
Deputaţii s-au reunit în această după-amiază în şedinţă solemnă pentru a marca 34 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. În discursurile lor, aleşii i-au evocat pe românii care s-au împotrivit cu preţul vieţii sistemului represiv comunist şi au luptat pentru libertate. Manifestări consacrate împlinirii a 34 de ani de la Revoluţia din decembrie '89 au avut loc şi la Timişoara şi au avut în atenţie educarea tinerei generaţii. Corespondenta RRA Alina Bujancă a transmis detalii.
Reporter - Alina Bujancă: La Timişoara, ziua de 18 decembrie este dedicată în special păstrării memoriei tinerilor care în 1989 au luptat pentru libertate. Acesta este motivul pentru care astăzi manifestările consacrate împlinirii a 34 de ani de la Revoluţie au avut în prim-plan educarea tinerei generaţii pentru a nu uita sacrificiul eroilor martiri, nedreptăţile regimului comunist şi a nu repeta greşelile trecutului. Câteva sute de elevi au vizitat Muzeul Asociaţiei Memorialul Revoluţiei şi au depus coroane de flori la monumentele din oraş, iar preşedintele asociaţiei, istoricul Gino Rado, le-a vorbit tinerilor despre istoria acestor zile.
Gino Rado: Tinerii cel mai des ne întreabă de ce a fost nevoie de Revoluţie. Şi iată, pentru că această întrebare se regăseşte de ani de zile, noi trebuie să răspundem la această întrebare. Ne întorceam tot timpul către comunism şi încercam să explicăm traumele pe care le-au suportat foarte mulţi români în aceşti aproape 50 de ani de comunism, lucruri pe care nu le află la şcoală, pentru că, în general, tinerii despre comunişti şi Revoluţie ştiau doar că a fost foame, un pic a fost frig, n-au fost nişte libertăţi şi atât, doar vârful aisbergului, iar noi aici încercăm să le aducem în mare tot pachetul.
Reporter - Alina Bujancă: În mai multe şcoli din Timişoara au loc în aceste zile lecţii speciale de istorie, la care participă revoluţionari şi urmaşi ai eroilor martiri. Ce s-a întâmplat cu mama dvs.?
-: A fost împuşcată în 17 decembrie. Ieri s-au împlinit 34 de ani. Mi-aş dori ca şi tânăra generaţie să nu uite şi de aceea când pot vin.
Reporter - Alina Bujancă: Ce ştii despre Revoluţie?
-: Revoluţia a fost un eveniment foarte trist în care au fost zeci de morţi, sute de răniţi.
Reporter - Alina Bujancă: De ce au ieşit oamenii în strada atunci, ştii?
-: Pentru că oamenii nu aveau libertate, era sărăcie.
Reporter - Alina Bujancă: Sunteţi profesor de istorie de la ce şcoală?
-: La Liceul "Bartok Bela".
Reporter - Alina Bujancă: Cât din programa şcolară este alocat Revoluţiei, suficient?
-: Dacă ne-am duce numai pe programa şcolară, ar fi foarte, foarte puţin, dar depinde de noi, de profesori, cât accent punem pe acest eveniment.
Reporter - Alina Bujancă: Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Gino Rado, subliniază însă că importantă este recunoaşterea adevărului istoric, iar pentru acest lucru este necesar ca dosarul Revoluţiei să fie judecat:
Gino Rado: Ştim cine a tras în noi în 17, 18, 19, pe 20 decembrie.
Reporter - Alina Bujancă: Cine?
Gino Rado: Păi, din păcate, marea parte a victimelor au fost făcute de MApN. Se ştie, este demonstrat şi prin instituţii abilitate, parchetele militare şi instanţele de judecată. Nu mai e niciun semn de întrebare aici, dar, sigur, după 34 de ani, din păcate, mai există multă manipulare şi tot după 34 de ani încă nu avem un proces terminat pentru crimele de după 22. De ce? În primul rând pentru că cei vinovaţi pentru crimele din 1989 încă au influenţă în societatea românească.
Reporter - Alina Bujancă: Mâine noapte membri ai familiilor îndoliate vor pleca într-un pelerinaj pe urmele eroilor martiri, care în timpul Revoluţiei au fost arşi la Crematoriul din Bucureşti, iar cenuşa lor a fost aruncată într-un canal. Manifestările dedicate împlinirii a 34 de ani de la Revoluţie vor culmina pe 20 decembrie, când se va sărbători ziua în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. /tn