Ţigările de contrabandă "dăunează" libertăţii
Vânzarea sau deţinerea a peste zece mii de ţigarete sau mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase nemarcate ar putea fi pedepsită cu închisoarea, potrivit proiectul de ordonanţă privind combaterea evaziunii fiscale.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Mai 2010, 14:33
Preşedintele Agenţiei Naţioanale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a declarat că deţinerea sau comercializarea unei cantităţi de ţigări şi alcool fără a fi marcate ar putea fi pedepsită cu închisoarea.
Propunerea de act normativ precizează că o astfel de pedeapsă ar putea fi primită pentru vânzarea sau deţinerea a peste zece mii de ţigarete sau mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase nemarcate.
Prevederea este inclusă în proiectul de ordonanţă privind măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Declaraţia vine după ce Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a afirmat că, "potrivit unor cercetări făcute de mai multe instituţii, prin contrabanda cu ţigări, alcool şi combustibili evaziunea fiscală este de zece miliarde de euro".
Tot în cadrul proiectului de combatere a evaziunii fiscale, Guvernul va sista eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberării, dar fără ca după acest interval să mai fie eliberate noi autorizaţii.
Guvernul justifică intenţia de a sista activitatea magazinelor duty-free arătând că din constatările Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gărzii Financiare, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a rezultat că o cantitate însemnată din produse care au făcut obiectul traficului ilicit în cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate să comercializeze mărfuri în regim duty-free.
Datele Ministerului de Interne şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rezultate în urma controalelor efectuate în anul 2009, relevă că 93% dintre bonurile fiscale de achiziţie de ţigarete s-au întocmit în fals, iar peste 40% din confiscările de ţigarete provin din magazinele duty-free,
Totodată, datele arată că aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, în sensul că aceştia înregistrează pierderi sau profituri nesemnificative, iar funcţionarea magazinelor duty-free nu are justificare economică, deoarece unele societăţi comerciale declară pierderi contabile între 700.000 şi 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinţă neplata impozitului anual pe profit.
O altă măsură pentru combaterea evaziunii se referă la societăţile cu datorii.
"O societate comercială care are datorii nu mai poate să cesioneze mâine părţile sociale pe care le deţine, o persoană fizică, decât după ce îşi achită datoriile şi după ce organele fiscale din cadrul ANAF, la fel, pe bază de analiză de risc, îi fac o verificare", a declarat Sorin Blejnar.