Ţigările cu arome şi cele subţiri "ar putea fi interzise"
Până pe 4 martie, România trebuie să comunice Bruxellesului dacă este sau nu de acord cu propunerea ca ţigările cu arome şi cele subţiri să fie interzise.
Articol de Marilena Frâncu, 18 Februarie 2013, 19:25
Ţigările cu arome şi cele subţiri ar putea fi interzise de la sfârşitul anului viitor, dacă va fi aprobat proiectul de directivă propus de Comisia Europeană.
Iniţiatorii spun că noile măsuri au ca scop descurajarea tinerilor să fumeze.
Producătorii şi vânzătorii de tutun avertizează că vor scădea încasările la buget şi va creşte contrabanda.
Până pe 4 martie, România trebuie să comunice Bruxellesului dacă este sau nu de acord.
Pentru ca directiva să fie aprobată trebuie să aibă acordul a 14 state membre ale uniunii, din cele cele 27.
Spania, Italia, Grecia, Polonia şi Bulgaria s-au declarat deja împotrivă.
Disproporţionate şi subiective - aşa numesc reprezentanţii industriei de tutun actualele prevederi ale proiectului directivei europene.
"Se cere interzicerea unei categorii întregi de produse: intră ţigaretele mentolate, ţigaretele slims şi superslims, ţigaretele cu capsulă aromatică, adică peste 20% din piaţa legală a României.
"În momentul în care aceste categorii de produse ar dispărea, la buget s-ar pierde 840 de milioane de euro", a declarat Gilda Lazăr, director de comunicare al unei companii de tutun.
Standardizarea formei şi a modului de deschidere a pachetului sunt alte noi posibile prevederi, care în opinia producătorilor de ţigarete contravin principiilor de concurenţă, precum şi mărirea avertismentelor de sănătate până la 75% din suprafaţă în detrimentul spaţiului acordat brandului de firmă.
Oficialii ministerului sănătăţii declară că măsura privind introducerea pictogramelor pe pachetele de ţigări în 2008 a dus la scăderea numărului total de fumători cu 10%, iar al fumătorilor zilnici cu opt, ceea ce dovedeşte că măsura a fost bună.
"Fumatul este un risc. Există o cauzalitate directă între fumat şi cancerul bronhopulmonar.
"În condiţiile în care pentru sănătatea publică se consideră că există o relaţie directă între mesaj, ca mărime, şi posibilitatea de a renunţa la fumat, din perspectiva sănătăţii publice va fi argumentată o asemenea poziţie, dar lucrurile acestea sunt în negociere", a precizat Adrian Pană, secretar de stat în ministerul sănătăţii.
În această perioadă se elaborează şi poziţia de ţară a României cu privire la proiectul directivei europene privind produsele din tutun, poziţie care trebuie pronunţată până pe data de 4 martie.