Teste de integritate pentru funcţionarii publici
În noua strategie de prevenire şi combatere a corupţiei va fi introdus testul de integritate, ca instrument de verificare pentru toţi funcţionarii publici şi ca mijloc de prevenire a corupţiei, afirmă chestorul Jenică Ţigănaşu.
Articol de Daniela Vasilescu, 17 Noiembrie 2011, 19:24
Funcţionarii publici trebuie să se aştepte în curând să fie supuşi aşa-numitelor teste de integritate, anunţă şeful Direcţiei Anticorupţie din Ministerul de Interne.
Chestorul Jenică Ţigănaşu a spus astăzi, într-o conferinţă de presă, că în acest fel va fi verificată rezistenţa la acte de corupţie a angajaţilor statului, în condiţiile în care numărul dosarelor în această chestiune a crescut cu 30% anul acesta, în comparaţie cu anul trecut.
Este adevărat însă că din totalul faptelor de corupţie descoperite şi trimise spre judecare instanţelor, mai puţin de jumate îi privesc pe angajaţii din Minisetrul Administraţiei şi Internelor - a mai precizat directorul Jenică Ţigănaşu.
Ca şi în anii trecuţi, cei mai vulnerabili la acte de corupţie s-au dovedit poliţiştii de la secţiile Rutieră şi cea de Frontieră.
Ordinul care reglementează testele de integritate va fi publicat zilele următoare în Monitorul Oficial.
Astfel, în noua strategie de prevenire şi combatere a corupţiei va fi introdus testul de integritate, ca instrument de verificare pentru toţi funcţionarii publici şi ca mijloc de prevenire a corupţiei - a anunţat şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Arion Jenică Ţigănaşu.
"În cadrul analizelor pe care le-am făcut privind riscurile şi vulnerabilităţile, nu am exclus nici o instituţie. Chiar astăzi, în analiza care am făcut-o la zece luni, colegii de la Corpul de Control ne-au prezentat o sinteză a riscurilor şi vulnerabilităţilor care se manifestă în ssitemul nostru.
"Avem foarte multe. Problema este cum le gestionăm, să creăm mecanisme de control de eliminare a acestor riscuri, pentru ca oamenii să nu fie tentaţi să se manifeste în sensul de a pretinde, primi sau accepta mită", a declarat Arion Jenică Ţigănaşu.
Numărul persoanelor arestate preventiv "a crescut cu 140%"
Numărul angajaţilor Ministerului de Interne învinuiţi pentru fapte de corupţie a crescut în primele zece luni ale acestui an cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut.
Din cele 971 de persoane inculpate în acest an, 356 au fost lucratori ai MAI.
Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Arion Jenică Ţigănaşu, a spus că o posibilă cauză ar fi şi tăierea salariilor.
"Nivelul de salarizare este una din cauzele manifestării faptelor de corupţie, dar acest fenomen nu se observă după scăderea care a avut loc anul trecut. Este o cauză, dar nu este o scuză.
"Corupţia este o problemă pentru toate instituţiile din România, inclusiv cele din ministerul administraţiei şi internelor. Am minţi să spunem că am reuşit să restrângem sfera corupţiei", mai spune şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Arion Jenică Ţigănaşu.
Din raportul activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie mai reiese că numărul persoanelor arestate preventiv a crescut cu 140% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut