Termene pentru restructurarea administraţiei locale
Ordonanţa pentru restructurarea administraţiei publice locale prevede diminuarea cheltuielilor cu un sfert.
13 Iulie 2010, 14:44
Marţi expiră termenul până la care consiliile judeţene trebuie să prezinte schemele de reducere a personalului în cadrul planului de diminuare cu un sfert a cheltuielilor din administraţia publică.
Potrivit reporterului România Actualităţi, Andreea Prisăcariu, până în acest moment, doar 13 judeţe au trimis organigrama, dintre care trei sunt corespunzătoare, iar planurile pentru Hunedoara şi Mureş au fost retrimise pentru că s-au găsit unele neclarităţi.
Până la jumătatea lunii august acelaşi lucru trebuie să facă şi primarii, potrivit Ministrului de Interne, Vasile Blaga.
"Şi lucrul acesta este absolut obligatoriu din moment ce în 2009 cele 3227 de bugete locale au încasat venituri de 43,5 miliarde, au făcut plăţi de 42 de miliarde, deci practic ar trebui să aibă 1,5 miliarde, dar din păcate au datorii de 1,7 miliarde", a declarat Vasile Blaga.
Ministrul de Interne, Vasile Blaga le-a spus prefecţilor şi primarilor că fiecare trebuie să găsească soluţiile pe care le consideră ca fiind cele mai bune. Imediat după jumătatea lunii august vor intra prefecţii şi directorii generali ai finanţelor publice locale la verificări şi acolo unde nu s-au aplicat prevederile legii se va trece la măsuri numite de ministrul de Interne "coercitive".
Primăriile au, aşadar, timp până luna viitoare pentru a decide ce reduceri de personal vor face.
Restructurarea administraţiei locale, criticată de primari
Primarii se plâng că după diminuarea veniturilor angajaţilor cu 10-15 procente ca urmare a aplicării legii de salarizare unitară la care s-a adăugat reducerea cu 25 de procente a salariilor începând cu 1 iulie, acum sunt nevoiţi să recurgă la disponibilizări, transmite reporterul România Actualităţi Diana Domenico.
Ordonanţa care prevede restructurarea administraţiilor locale este criticată de primari, care spun că este făcută în grabă.
Prim-vicepreşedintele asociaţiei oraşelor şi primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, atrage atenţia că angajaţii care vor rămâne în urma restructurărilor nu vor face faţă tuturor solicitărilor.
"Am deschis de câteva săptămâni o staţiune balneară şi nu am avut voie să angajez şi acum trebuie să reduc doisprezece oameni şi eu aveam nevoie de paisprezece să angajez în această staţiune. Nu s-au prevăzut şi situaţii punctuale. Noi, Administraţia Publică Locală, suntem obligaţi prin lege să asigurăm şi să rezolvăm problemele sociale. Prin acest mod, automat noi creăm probleme sociale" a declarat Nicolae Moldovan.
Disponibilizările ar putea creşte cheltuielile sociale
Primarul oraşului Alexandria, Victor Drăguşin, oraş aflat în judeţul care are printre cei mai mulţi şomeri, spune că disponibilizarea angajaţilor nu înseamnă altceva decât trecerea lor în şomaj, judeţul fiind prea sărac în locuri de muncă, ceea ce va însemna o creştere a cheltuielilor sociale.
"Sectorul privat se va diminua atât ca activitatea, cât şi ca număr de angajaţi aşa că vorba de ofertă e o poezie. Ceea ce speră unii e că cei care vor fi disponibilizaţi din sectorul bugetar vor găsi un loc de muncă în sectorul privat, cel puţin nu în Teleorman. Are peste 15% şomaj, deci aceasta este o problemă serioasă la noi, dar nici o alternativă în sistemul privat. Vor fi plătiţi din şomaj, după care vor veni la primari la ajutorul social", spune Victor Drăguşin.
Restructurarea administraţiei locale vine şi ca urmare a faptului că bugetele locale au înregistrat anul trecut plăţi restante, datorii neachitate la termenul scadent în valoare de 1,7 miliarde de lei, majoritatea către operatorii economici.